Równania zespolone
Lincoln_95: równania zespolone :
Rozwiązać w zbiorze liczb zespolonych równanie z6−6z5 +13z4 +4z2−24z +52 = 0 wiedząc, że
liczba z = 2i +3 jest jednym z jego pierwiastków. Rozwiązania podać w postaci algebraicznej
lub trygonometrycznej
11 maj 10:34
'Leszek: pogrupuj odpowiednio :
z4*(z2 − 6z + 13) + 4*(z2 − 6z + 13) =0
(z4 + 4)*(z2 − 6z + 13) = 0
czyli : z4 + 4 = 0 lub z2 − 6z + 13 =0
z2 − 6z +13 = 0
Δ = 36 −52 = −16, √Δ = 4i
z1= 3 + 2i , z2 = 3 − 2i
rozwiąż równanie: z4 + 4 = 0 , powodzenia !
11 maj 14:00