W zamkniętym naczyniu o objętości V=1dm^3
SM: W zamkniętym naczyniu o objętości V=1dm3 znajduje się hel pod ciśnieniem p=106 Pa.Oblicz
ilość
ciepła , którą pobrał hel, jeśli podczas ogrzewania jego ciśnienie wzrosło trzy razy.
11 maj 19:27
'Leszek: Wyznaczam ilosc gazu w zbiorniku :
ilosc ciepla Q = nc
v ΔT
| | p | | pk | |
Jest to ogrzewanie izochoryczne czyli : |
| = |
| |
| | T | | Tk | |
p
k = 3 p , czyli T
k = 3 T
Zatem Q = n c
v 2T = 2pVc
v /R , oraz c
v = 1,5 R , Q= 3pV = ......
11 maj 20:29
Erchi:
5 lut 09:57
dupa2334: XDDDDD
5 lut 09:57