Logarytmy, prosze o pomoc
Angelikae: Mam do wykonania zadanie , polecenie, oblicz:
A ) log 1/3 27 pierwiastek trzeciego stopnia z 9.
B) log 2(indeks dolny) 4 pierwiastek z 3 − 0,5 log 2 (indeks dolny) 3
C) log 2(indeks dolny) 16
Prosze o wytłumaczenie, jezeli to mozliwe
11 maj 19:48
AiO: c) wprost z definicji
log216=4 bo 24=16
Do reszty nalezy uzgodnic zapisy
b) log24*√3−0,5log23?
11 maj 19:55
AiO: Bede mogla CI pomoc w momencie kiedy sie odezwiesz .
11 maj 20:00
Angelikae: Dokladnie tak
13 maj 22:19
13 maj 22:23
AiO: b)
| | 4√3 | |
=log24√3−log2√3= log2 |
| = log24=2 |
| | √3 | |
| | 2 | |
a) log1/327*3√9= log3−133*32/3 = −1*3* |
| log33= −2 |
| | 3 | |
14 maj 00:45