Udowodnij tożsamość
c: Udowodnij tożsamość
| 1 | | 1 | | sin3αcosα | |
| + |
| = |
| |
| sin2α | | sin4α | | sin2αcos2α | |
Zapisz konieczne założenia.
| | sin4α+sin2α | | sin4α+sin2α | |
L= |
| = |
| |
| | sin2α*sin4α | | 2sinαcosα*2sin2αcos2α | |
Nie wiem jak sobie tutaj zamienić sin4α+sin2α na coś co mogłoby mi tutaj pasować, proszę o
pomoc.
11 maj 19:35
AiO: A ze wzoru sinα+sinβ cos probowano robic ?
11 maj 19:42
Adamm: sin4x+sin2x=2sin3xcosx
wzór na sumę sinusów
sinx+siny=2sin([x+y]/2)cos([x−y]/2)
11 maj 19:43
Matematyczny świr : powiec że sin4α to sinus podwojony
11 maj 19:45
AiO: | | 1 | |
Sinα*sinβ= |
| [cos(α−β)−cos(α+β)] |
| | 2 | |
11 maj 19:47
AiO: powiec
11 maj 19:48
c: Dobra, mam. Dziękuje za pomoc.
11 maj 19:52
c: A czy moglibyście na szybko powiedzieć mi czy odpowiedź tutaj się zgadza? Bo niestety nie mam
podanej poprawnej.
Rozwiąż nierówność:
sin2x>0,5
11 maj 20:01
Adamm: tak
napisz następnym razem że k to liczba całkowita
11 maj 20:03
c: Okej, dzięki jeszcze raz.
11 maj 20:04
AiO: Dostales juz odpowiedz
11 maj 20:05