rozkład
Krzysiek: Czy da sie przedstawic wielomian x4+1 w postaci (x2+ax+b)(x2+cx+d), ale tak aby a,b,c,d były
wymierne?
11 maj 22:49
mat: wymnóż sobie
(x2+ax+b)(x2+cx+d)=
x4+cx3+dx2+ax3+acx2+adx+bx2+bcx+bd
=x4+(c+a)x3+(d+ac+b)x2+(ad+bc)x+bd=x4+1
c+a=0
d+ac+b=0
ad+bc=0
bd=1
11 maj 22:54
mat: c=−a
d+b−a2=0
ad−ab=0, więc a(d−b)=0, więc a=0 lub d=b
1) Jeżeli a=0, to d+b=0 , wiec d=−b, więc bd=1⇔−b2=1 sprzecznosc
2) Jeżeli a≠0, to d=b, więc d=b=1 lub d=b=−1, wiec z równanai d+b−a2=0 mamy, że d=b=1
ale a=√2
więc nie da sie!
11 maj 22:58
mat: a=√2
b=1
c=−p{2]
d=1
11 maj 22:59
Adamm: x4+1=x4+2x2+1−2x2=(x2+1)2−(√2x)2=(x2−√2x+1)(x2+√2x+1)
11 maj 23:28
Mila:
x4+1=(x2+1)2−2x2=
=(x2+1−√2x)*(x2+1+√2x)
niestety a i c są niewymierne.
11 maj 23:31
Mariusz:
Za to pomysł ma dobry
Dla wygody obliczeń można najpierw usunąć wyraz x
3
| | a3 | |
podstawieniem x=y− |
| albo schematem Hornera |
| | 4a4 | |
oraz wyodrębnić przypadek tzw równania dwukwadratowego
Wyraz z x
3 usuwasz aby łatwiej było dostać równanie trzeciego stopnia
Równanie dwukwadratowe wyodrębniasz aby uniknąć dzielenia przez zero
Pomysł nadaje się do prawie wszystkich równań czwartego stopnia
12 maj 09:46