Suma szeregu
ślimor: Rozwiązuję sobie przykład, który mieliśmy podany jako idealny na zaliczenie i nie wiem jak się
zabrać do niego. Ktoś coś?
(n+sinn+arctg(n−2017))√(n6+lnn+sinn!
dokładniej będzie widać taki zapis: (n+sinn+arctg(n−2017))/(sqrt(n6+lnn+sinn!))
11 maj 11:45
Adamm: ale jaka jest treść?
masz policzyć sumę? masz zbadać zbieżność?
11 maj 11:46
ślimor: Podany przy omawianiu kryteriów zbieżności. Obstawiam, że może dotyczyć sumę. Pamiętam, że
miało nas w nim nic nie interesować tylko same n a sinusy itd. to wszystko podane "dla picu i
utrudnienia"
11 maj 11:48
ślimor: Szereg od n=2017 do ∞
11 maj 11:49
ślimor: Doprecyzuję, bo źle spojrzałem. Omawialiśmy go przy zbieżności i to o zbieżność chodzi (sorry).
∑ od n=2017 do ∞
11 maj 11:52
Adamm: | | n+sinn+arctg(n−2017) | |
∑n=2017∞ |
| |
| | √n6+lnn+sinn! | |
n>sinn oraz n
6>sinn! oraz lnn>0 więc szereg jest dodatni
| n+sinn+arctg(n−2017) | |
| | | √n6+lnn+sinn! | |
| |
| →1 |
| 1/n2 | |
| | 1 | |
a szereg ∑2017∞ |
| jest zbieżny, więc z kryterium ilorazowego nasz |
| | n2 | |
szereg jest zbieżny
11 maj 11:56
ślimor: Dziękuję!
11 maj 11:59