Wyznacz przybliżenie liczby
benc: Na podstawie tablic wartości funkcji trygonometrycznych wyznacz przybliżenie liczby tg1310o.
Otrzymaną odpowiedź zakoduj, zapisując trzy kolejne cyfry po przecinku otrzymangeo wymiku.
No poza wyznaczeniem tg(1080o+180o+30o+20o) to na nic nie wpadłem. Prosiłbym o
pomoc.
11 maj 22:57
Eta:
tg(3*360o+230o)=tg230=tg(180o+50o)=tg50o≈ odczytaj z tablic
11 maj 23:00
mat: tg(1310)=tg(7*180+50)=tg50
11 maj 23:01
benc: aha z tych tablic.......
Dobrze, dziękuje za pomoc.
odpowiedź to 192.
11 maj 23:01
benc: Pomyliło mi się z tabelą wartości funkcji trygonometrycznych
11 maj 23:02
11 maj 23:04