matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
temperatura 8 g tlenu.zbiór Cedrik
Siwy12:
Jaka jest temperatura 8 g tlenu zajmującego objętość 2,1dm
3
jeżeli jego ciśnienie jest równe 3∗10
5
N/m
2
? w odpowiedziach jest 30*C.
11 maj 20:59
Pytający:
https://pl.wikipedia.org/wiki/R%C3%B3wnanie_Clapeyrona_(stan_gazu_doskona%C5%82ego)
pv
pv=nRT ⇒ T=
nR
Cząsteczka tlenu O
2
ma masę 2*16u=32u, więc 1 mol tlenu ma masę 32g. Stąd:
8*1
g*mol
1
n=
[
]=
[mol]
32
g
4
v=2,1 [dm
3
]=2,1*10
−3
[m
3
]
N
p=3*10
5
[
]
m
2
N*m
R≈8,314 [
]
mol*K
Podstaw do wzoru i oblicz, masz temperaturę w Kelwinach. T≈303,1 [K] ≈ 30 [
o
C]
11 maj 21:25
Siwy12:
ok dziękuje za pomoc
.
11 maj 21:28
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick