help
kiklo: A:napisz równanie prostej prostopadłej do prostej y=1/3x+3 i przechodzącej przez punkt A(6,−4)
B::napisz równanie prostej równoległej do prostej y=1/3x+3 i przechodzącej przez punkt A(6,−4)
11 maj 20:07
11 maj 20:10
AiO: Odwrotnie nalezy napisac
11 maj 20:11
kiklo: czyli jak ?
11 maj 20:12
Mila:
![rysunek](rys/132415.png)
a)
| 1 | |
k: y= |
| x+3 równanie danej prostej |
| 3 | |
m⊥k i A(6,−4)∊m
m: y=−3x+b i −4=−3*6+b⇔b=14
m: y=−3x+14
11 maj 20:12
olkik:
Jasne
![emotka](emots/1/mruga.gif)
to co w A) ma być w B)
to co w B) ma być w A)
11 maj 20:13
olkik:
A) y= −3(x−6)−4 ⇒ y= −3x+14
| 1 | | 1 | |
B) y= |
| (x−6)−4 ⇒ y= |
| x−6 |
| 3 | | 3 | |
11 maj 20:15
AiO: Rownanie prostej przechodzacej przez punkt jest takiej postaci
y=a(x−x0)+y0 x0 i y0 to wspolrzedne punktu
Warunek prostopadlosci prostych a*a1= −1
Warunek rownoleglosci to a=a1
11 maj 20:15
Mila:
![rysunek](rys/132416.png)
b)
n||k i A(6,−4)∊n
| 1 | | 1 | |
n: y= |
| x+b i −4= |
| *6+b⇔b=−6 |
| 3 | | 3 | |
11 maj 20:17