11 maj 16:44
jc: Eliminacja niewiadomych (Gauss).
11 maj 16:50
behroror: Dzięki
11 maj 16:50
Adamm: polecam eliminacje Gaussa
11 maj 16:50
Miś: z Gausa Krugera
11 maj 17:02
behroror: Czy jest jakiś program, który pokzazuje wynik dla układu równań : 3 równań i 4 zmiennych tą
metodą?
11 maj 17:05
Adamm: wolfram alpha
macierze wpisujesz tak
{{1,2},{2,1}} to macierz o pierwszym wierszu {1,2} a drugim {2,1}
11 maj 17:06
Adamm: albo możesz po prostu wpisać wszystkie równania oddzielając je przecinkami
11 maj 17:07
jc:
−7 0 0 8 6
0 7 0 13 1
0 0 7 6 15
czyli
z = parametr
z = (15−6z)/7
y=(1−13z)/7
x=(−6+8z)/7
11 maj 17:20
jc: oczywiście
t = parametr
z = (15−6t)/7
y=(1−13t)/7
x=(−6+8t)/7
11 maj 17:32