rówanie rózniczkowe trzeciego rzędu
Karolcia: y'''+y''=x−1
1. y'''+y''=0
λ3−λ2=0
λ1= 0 2−krotne
λ2= 1
y=C1+C2x+ C3ex CORJ
2. Nie wiem teraz do onca jak znaleźć całkę szczególną tego rownania tzn wiem ze trzeba rozbic
na dwa przypadki
i zrobiłam to metodą przewidywań i nie wiem czy pierwszy przydek jest dobrze zrobiony, mogłby
ktoś zerknąc i sprawdzić? Byłabym wdzięczna
α=0
β=0
α+iβ=0 − rozwiazenie 2 kr. k=2 p=1
ys= x2 e0x [Ax+B] cos0x
ys= x2* (Ax+B)= Ax3+Bx2
y's= 3Ax2+2Bx
y''s= 6Ax+2B
y'''s= 6A
6A+6Ax+2B= x
6A=1
A=1/6
6A+2B=0
1+2B= 0
B=−1/2
ys= 1/6x3−1/2x2
11 maj 19:19
Karolcia: i teraz drugi przypadek gdy
y'''+y''=−1
α=0
β=0
k=2
p=0
ys= x2[A cos)x]
y'= 2Ax
y''=2A
y'''=0
0+2A=−1
A= −1/2
ys= −1/2x2
i teraz na koniec trzeba wszystko sumować, ale czy poszególne czesci są dobrze?
11 maj 19:35
Karolcia: up
11 maj 20:06
piotr: 1) ok
2) ok
11 maj 20:18
Karolcia: dziękuję
11 maj 20:33