Adamm:
![rysunek](rys/132397.png)
tw. Rolle'a mówi nam że jeśli funkcja jest ciągła, na przedziale <a; b>, różniczkowalna
na przedziale (a; b), to jeśli f(a)=f(b) to istnieje taki c∊(a; b) że f'(c)=0
jako przykład ciągłości można podać
1/cos(x) dla x∊<0;π/2) oraz 1 dla x=π/2
pomimo iż f(0)=f(π/2) oraz jest różniczkowalna dla (a; b) to nie spełnia warunku ciągłości,
i jak widać, równanie nie zachodzi
jako przykład różniczkowalności można podać
x dla x≤0 oraz −x
2 dla x≥0
funkcja jest ciągła, różniczkowalna poza punktem x=0 oraz f(−1)=f(1), a mimo to nie istnieje
taki c∊(−1; 1) że f'(c)=0
jako przykład równości, to dosyć łatwo jest wymyślić przykład
chociażby ta nieszczęsna funkcja f(x)=x dla x od −1 do 1
jest różniczkowalna, jest ciągła, ale nie spełnia równości, i nie istnieje taki c że f'(c)=0