oblicz...
mmmm: Bok rombu ma długość 18, a kąt ostry ma miarę 𝞪. Oblicz długość przekątnych d1 i d2
rombu. Wynik podaj z zaokrągleniem do jedności, gdy: 𝞪=30°.
11 maj 10:09
Eta:
11 maj 20:30
AiO: w rownolegloboku mamy e
2+f
2= 2(a
2+b
2)
Romb jest rownoleglobokiem wiec bedzie
e
2+f
2= 2*2a
2
S= a
2*sinα
11 maj 20:40
Mila:

a=18
|AC|=2y,
|DB|=2x
| | 1 | |
1) P▱=a2*sin30o=182* |
| =162 |
| | 2 | |
2)W ΔCOB:
y=18*cos15
o
3) cos30
o=2cos
215
o−1
| √3 | | √3+2 | |
| +1=2cos215o⇔ |
| =cos2(15o) |
| 2 | | 4 | |
y=9*
√2+√3
===========
4)
W ΔCOB:
x=18*sin15
o
cos30=1−2sin
215
o
x=9*
√2−√3
5)
d
1=18
√2+√3≈ odczytuj na kalkulatorze
d
2=18
√2−√3≈
==============
11 maj 20:57
Eta:
| | √3 | | √3 | |
f=d1 , e=d2 cos150o=−cos30o =− |
| i cos30o= |
| |
| | 2 | | 2 | |
dwa razy z twierdzenia kosinusów
| | √3 | |
e2=182+182−2*18*18* |
| ⇒ e2=182(2−√3) ⇒ e=18√2−√3 |
| | 2 | |
| | √3 | |
f2= 182+182+2*18*18* |
| ⇒ ......................... ⇒ f=18√2+√3 |
| | 2 | |
11 maj 21:35
Mila:
Tak jest lepiej.

Nie wiadomo, jaki ma materiał.
11 maj 21:38
Eta:
Ta sama osoba wrzuciła kilka zadań pod różnymi nickami
i oczekuje jedynie gotowców ( pewnie jest zagrożona ......
11 maj 21:41
Eta:
nicki : megi, pippi, rocki.............
11 maj 21:41