dwa
behroror: Witam, mam problem z tym zadaniem
Robię go tak:
Niech A = [a b]
[c d]
Wtedy:
[a b] * [1 2] [1 2 ] * [a b]
[c d] [1 0] = [1 0] [c d]
[a+b 2a] = [a+2c b+2d]
[c+d 2c] [a b ]
{a+b=a+2c
{c+d =a
{2a=b+2d
{2c=b
i co teraz?
11 maj 13:39
behroror: rozwiązać ten układ równań cramerem?
11 maj 13:39
11 maj 13:40
kochanus_niepospolitus:
i teraz pozostało Ci rozwiązać to równanie −−− 4 równania z 4 niewiadomymi
z(4) 2c=b
z (1) a + 2c = a + 2c <−−− spełnione dla dowolnego a i c
| | a−d | |
z (2) c = a−d −> b = |
| |
| | 2 | |
| | a−d | |
z(3) = 2a = |
| + 2d −> 4a = a − d + 4d −> 3a = 3d −> a=d |
| | 2 | |
| | a−d | |
niech a = n, wtedy: d = n, b = |
| = 0 ; c = 0 |
| | 2 | |
w takim razie każda macierz postaci:
[n 0]
[0 n]
będzie spełniać zadany warunek
11 maj 13:58
jc: Rozwiązujesz układ równań i masz
A=
[c+d 2c]
[c d ]
11 maj 14:01
jc: kochanusniepospolitus, szuka błędu u siebie.
Przecież oczywiste jest, że A postaci d I + c M komutuje z M.
Okazuje się, że innych macierzy o tej własności nie ma.
M =
[1 2]
[1 0]
11 maj 14:13
behroror: to w końcu w jakiej postaci powinna być odpowiedź? jc?
11 maj 14:19
jc: Rozwiąż starannie układ równań.
Otrzymasz A=
[c+d 2c]
[c d ]
gdzie c i d są dowolnymi parametrami.
11 maj 14:33
behroror: Okej jc,
ale mam napisać ,że odpowiedź to
A=
[c+d 2c]
[c d ]
gdzie c i d są dowolnymi parametrami.?
11 maj 18:32