C++
Ulik: Jak c++ napisać program który wypisuje reszty z dzielenie przez 7 kolejnych liczb naturalnych.
W
Użytkownik podaję ile liczb ma być sprawdzanych
11 maj 16:27
Adamm: załóżmy użytkownik wpisuje że n liczb ma być sprawdzanych
coś takiego
int n, a;
cin>>n;
for(int i=0; i<n;i++){ cin>>a; cout<<a%7;}
11 maj 16:41
Adamm: może jeszcze zamiast cout<<a%7; wstaw cout<<a%7<<endl;
11 maj 16:42
Ulik: Dzięki a jak utworzyć funkcje o tym dzialaniu
11 maj 17:15
Dziadek Mróz:
Traktując, że ℕ = {0, 1, 2, ...}
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
for (size_t i = 0; i < 7; i++) {
std::cout << " " << i%7;
}
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
size_t i = 0;
while (i < 7) {
std::cout << " " << i%7;
++i;
}
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
size_t i = 0;
do {
std::cout << " " << i%7;
++i;
} while (i < 7);
11 maj 17:18
Dziadek Mróz:
void mod7() {
for (size_t i = 0; i < 7; i++) {
std::cout << " " << i%7;
}
}
11 maj 17:19
Ulik: Nadal się z tym męcze
próbuje tak jak adam podał ale coś nie dziła
11 maj 18:17
11 maj 18:20
jc: Napisz jasno polecenie.
Jak c++ napisać program który wypisuje reszty z dzielenie przez 7 kolejnych liczb naturalnych.
Reszty z dzielenia jakiej liczby? Przez 7 kolejnych liczb , począwszy od jakiej liczby?
A może reszty z dzielenia przez 7. Ilu kolejnych liczb? Począwszy od jakiej liczby?
11 maj 18:23
11 maj 18:24
Metis: Dodaj na początku biblioteki.
#include <iostream>
itd itd
11 maj 18:24
Ulik: Użytkownik podaje np n=10 a program wypisuje reszty z podzielnośći przez 7 liczb od
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
czyli
0 1 2 3 4 5 6 0 1 2 3
11 maj 18:27
Ulik: ok już wiem dzieki
11 maj 18:36