matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 6.9.2013
Zadania
Odp.
3
Careflee:
3*10
4
+6*10
3
1. Liczbę
zapisano jako ułamek o mianowniku
(1,5*10
3
)*(4*10
2
)
równym 50. Licznikiem tego ułamka jest liczba ?
2
Careflee:
W roku 2009 w województwie kujawsko−pom zameldowanych było 2066668 mieszkańców, a w tym 997628 mężczyzn.
11
Basia:
oblicz xy
−2
−
4
5
z
−1
dla x=3,(3); y=0,(5) i z=0,(9).
10
Basia:
a) Wykaż, że suma kwadratów dwóch kolejnych liczb naturalnych jest liczbą nieparzystą. b) wykaż, że suma sześcianów dwóch kolejnych liczb nieparzystych jest liczbą podzielną przez 4.
3
Basia:
(1+
√
12
)
2
−(2−
√
3
)(
√
3
−2)
(
√
8
−2)(2+2
√
2
)
6
Justyna:
(
√
3−
√
5
+
√
√
5
+3
)
2
4
titi:
okresl dziedzine wyrazenia: a.
7
Patrycja:
Oblicz, ile wyrazów ciągu (a
n
)jest większych od −10, a mniejszych od 50. Wyznacz te wyrazy. a) a
n
=24n−94
7
Natalia^^:
Wykonaj dzielenie wielomianów,sprawdź otrzymany wynik.
1
sss:
Czy zachowana jest proporcja gdy
14
Patt:
Z grupy 25 osób, w której jest 15 kobiet i 10 mężczyzn wybrano 3 osoby do zarządu firmy (prezes, v−ice prezes, dyrektor).
9
lawenderr:
Oblicz średnią liczbę opuszczonych dni w grupie dziewcząt, jeżeli grupa liczy 16 dziewcząt, a: 7 dziewczyn nie opuściło żądnego dnia
0
lawenderr:
Oblicz średnią frekwencję całej klasy za rok szkolny, jeżeli klasa miała w całym roku 952 lekcje, uczniów było 33, a łącznie wszyscy uczniowie opuścili 720 godzin.
5
yayy:
rachunek różniczkowy
1
michaś:
PROSZĘ POMÓŻCIE Podaj wartości logiczne poniższej równoważności, oceniając najpierw wartości logiczne zdań
2
Ell :
zad 1. oblicz dlugość krawedzi sześcianu w którym : a) przekątna ma długość 10 pierwiastków z 3
6
Bajka:
Równania logarytmiczne Proszę o pomoc w rozwiązaniu przykładów:
1
Madziaa:
1.Wykonaj potęgowanie, a≠0, b≠0, x≠0, y≠0.
7
taki_gosc:
Jeśli zwiększymy objętość walca to czy proporcje tego walca się nie zmienią czy będzie on bardziej szeroki albo bardziej długi. Wydaje mi się, że się nie zmienią bo to się
4
NOOO:
Oblicz całkę wymierną.
1
∫
dx
2x
2
−7x+3
Sprowadziłam ją do prostszej postaci
5
szymek:
Wiadomo,że suma współczynników dwu ostatnich wyrazów rozwinięcia dwumianu (x+1/x
2
)
n
wynosi 19. Wyznacz szósty wyraz tego rozwinięcia. Rozważ dwa przypadki.
4
Tomk:
Mogli byście sprawdzić czy dobrze zrobiłem to zadanie: oblicz objętość bryły, jaka powstaje przy obrocie dookoła osi Ox krzywej
3
Mc :
proszę o pomoc jak do tego dojść po kolei
3
Ac.:
Postanowiłem się dziś nauczyć wyznaczać granice ciągu i mam problem z jednym przykładem. Nie wiem, co robię źle.
0
zalamany:
6
Marcin:
Podstawą graniastosłupa jest równoległobok. Przekątne graniastosłupa mają długość 9 i
√
33
. Krawędź boczna graniastosłupa ma długość 4, obwód podstawy wynosi 18. Oblicz objętość tego
1
Damian:
Oblicz pole powierzchni całkowitej oraz objętość graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego o krawędzi podstawy a, wiedząc, że jego najdłuższa przekątna jest nachylona do płaszczyzny
1
ppp:
Mógłby ktoś pomóc? nie wiem jak zrobić zadanie :< Obliczyć największą i najmniejszą wartość funkcji f(x,y)=2xy na obszarze domkniętym x
2
+ y
2
≤
2
Michał:
Wykazać, że jeśli liczby całkowite a,b,c spełniają równanie: (a+3)
2
+(b+4)
2
−(c+5)
2
=a
2
+b
2
−c
2
2
michaś:
PROSZĘ POMÓŻCIE
Podaj wartości logiczne poniższej równoważności, oceniając najpierw wartości logiczne zdań
2
Ama:
Rozwiąż równanie: sinx+cos
2
x=1/4.
2
informatyk:
Pytanie do informatyków i nie tylko.
8
Janek191:
:::rysunek:::
1
karoliia:
http://imageshack.us/photo/my-images/827/tp7z.jpg/ witam w linku zadanko z równan rózniczkowych interesuje mnie moment zaznaczony na czerwono co
6
Ac.:
Wiadomo, że a = log
2
6 oraz b = log
4
21
1
3
. Uzasadnij, że a + 2b = 7
15
zosia:
napisz 3 pierwsze wyrazy ciągu arytmetycznego któego suma n początkowych wyrazów wyraża się wzorem Sn=7n
2
−5n, Czy tutaj jak podstawie tu 1, 2 , 3, to wyjdą mi te wyrazy, czy źle to
5
limak:
dlaczego
√
[xy]
/x =
√
y/x
1
mm:
y=
3
x
,y=4−x
2
nela:
Niech f:V →W i g:V →W będą przekształceniami liniowymi. Udowodnij, że (ker(f) ∩ ker(g)) ⊆ ker (f+g).
11
strumen:
Witam. Czy mogłby ktoś wytłumaczyć mi o co chodzi w rozkładzie na ulamki proste drugiego rodzaju...1 rodzaju ogarniam bo tam tylko delta, rownania i okej
4
fragresist:
Wyznacz zbiór wszystkich punktów płaszczyzny jednakowo oddalonych od prostej y=3 i od punktu A=( 0, −3).
8
smyczu:
Wyznaczyć asymptoty funkcji: