Model klasyczny prawdopodobieństwa
Patt: Z grupy 25 osób, w której jest 15 kobiet i 10 mężczyzn wybrano 3 osoby do zarządu firmy
(prezes, v−ice prezes, dyrektor).
Jakie jest prawdopodobieństwo, że wśród wybranych są dokładnie 2 kobiety?
Moja omega: 25*24*23 = 13800
A = 15*14*10 * 3! = 12600
P(A) = 0,913043
Nie za dużo? Aż 91%?
6 wrz 20:44
Eta:
| |
=3 −−− bo wybierasz dwie z trzech funkcji w zarządzie dla dwu kobiet |
| |
6 wrz 21:00
Patt: Okej, mniej więcej wiem, ale nie jest to dla mnie do końca jasne. W swoim przypadku co
policzyłem?
Bo ja to rozumiem tak, wybrałem już sobie kobiety (15 * 14) oraz mężczyznę (10), i teraz
jeszcze mogę ich różnie poustawiać, dokładnie tak:
K1 K2 M
K1 M K2
K2 K1 M
K2 M K1
M K1 K2
M K2 K1
Więc w tym zarządzie mogę ich ustawić na 6 sposobów, a nie na 3. Bo Chyba jest różnica, czy
prezesem będzie K1, czy K2?
W myśl Twojego rozwiązania (pewnie poprawnego, ale dla mnie niezrozumiałego):
K K M
K M K
M K K
Jakby nie było różnicy, czy to Marysia, czy Zosia.
6 wrz 21:44
Patt:
6 wrz 22:16
Patt: Czyli mój wynik jest poprawny?
6 wrz 22:27
Mila:
Jednak Eta ma rację za pierwszym razem.(godz. 21)
W mnożeniu 15*14 jest uwzględniona kolejność kobiet na wybrane stanowiska .
I tu drzewko zgadza się z Etą.
6 wrz 22:30
Eta:
Dzięki
Mila
6 wrz 22:32
Mila:
6 wrz 22:32
Patt: "W mnożeniu 15*14 jest uwzględniona kolejność kobiet na wybrane stanowiska"
Dowolna ze wszystkich kobiet na stanowisko 1, dowolna z pozostałych na stanowisko 2. Ale tam
nie jest napisane, że jedna ma być dyrektorem, druga prezesem (może być nim nawet facet).
Można jakoś jaśniej? przepraszam, że tak męczę, ale nie daje mi to spokoju.
6 wrz 22:44
Mila:
| |
na tyle sposobów można wybrać 2 stanowiska dla kobiet, trzecie pozostaje dla mężczyzny. |
| |
Na pierwsze stanowisko( z dwóch np prezes, dyrektor ) wybieramy kobietę na 15 sposobów na
drugie na 14 bo jedna już wybrana, na trzecie stanowisko mężczyzna na 10 sposobów.
Może narysuj sobie drzewko z przebiegiem tego doświadczenia losowego.
6 wrz 22:50
Eta:
Właśnie dlatego wybierasz dwa stanowiska z trzech dla dwu kobiet
trzecie stanowisko już samoistnie dostanie "facet"
Jeżeli kobiety będą dyrektorem i prezesem , to facet .... już tylko vice preziem
6 wrz 22:52
Patt: Szczerze mówiąc nie umiem rysować drzewek, nie miałem czegoś takiego. Rozumiem Twoje
rozumowanie, ale nie wiem co w takim razie ja policzyłem. Mogłabyś to napisać?
Z góry dziękuję...
6 wrz 22:52
Eta:
Ważna jest kolejność wyboru !
Jeżeli już zosatła wybrana Zosia na jedno z trzech funkcji
to Marysia już może tylko być obsadzona na jedną z dwu pozostałych funkcji
a mężczyzna już samoistnie na trzecią wolną funkcję
|Ω|=25*24*23
P(A)=....
6 wrz 23:03
Patt: Dzięki wielkie. Obie otrzymujecie wirtualne piwo

Czasami mam ochotę się odwdzięczyć w jakiś
sposób ludziom z tego forum.
6 wrz 23:12
Mila:
Jestem abstynentką, ale dzięki za dobre słowo. Powodzenia w dalszych zmaganiach z królową
nauk.
6 wrz 23:13