rozklad na ulamki proste 2 rodzaju
strumen: Witam. Czy mogłby ktoś wytłumaczyć mi o co chodzi w rozkładzie na ulamki proste drugiego
rodzaju...1 rodzaju ogarniam bo tam tylko delta, rownania i okej
| | 2x+6 | |
np ∫ |
| dx w tym przykladzie dlaczego nie mozna liczyc delty tylko trzeba to |
| | 2x2+3x+1 | |
jakos inaczej zrobic

czy mogłby ktos to wytlumaczyc
6 wrz 10:25
wredulus_pospolitus:
rozkład na ułamki proste drugiego rodzaju

co to niby jest

dlaczego nie liczymy Δ

bo Δ jest ujemna

=> brak miejsc zerowych => nie można rozłożyć na
ułamki proste

=> trzeba radzić sobie inaczej
6 wrz 10:37
strumen: Δ=b
2−4ac
Δ= 3
2−4x2x1
Δ= 9−8 =1
delta jest ujemna
6 wrz 11:49
Garth:
W tym przypadku nie, znak => (przypuszczalnie ⇒) oznacza implikacje. Stad to, co napisal
wredulus pospolitus mozna przeczytac [parafrazujac] jako: Jesli Δ jest ujemna, to brak
jest miejsc zerowych.
6 wrz 11:54
strumen: tyle to wiem. tylko ze tu trzeba rozlozyc na ulamki proste drugiego rodzaju a ja nie wiem
jak...
6 wrz 11:56
Garth:
Czy chodzi moze u sume dwoch ulamkow? Innymi slowy:
| 2x + 6 | | A | | B | |
| = |
| + |
| |
| 2x2 + 3x + 1 | | w(x) | | h(x) | |
6 wrz 12:02
strumen: dokladnie o to chodzi tylko nie wiem jak postapic w tym przypadku
6 wrz 12:05
strumen: w odpoweidzi jest cos takiego
jak to wytlumaczyc
6 wrz 12:08
strumen: bo jest to ulamek 2 stopnia czyli
i nie potrafie tego rozkladac sa na to jakies sposoby
6 wrz 12:11
Garth: Rozloz mianownik na czynniki (zostanie Ci 2 jako kolejny czynnik, ktory wlacz w jeden z
nawiasow).
Czynniki te beda odpowiednio mianownikami w(x) oraz h(x) (patrz: moj post z godz. 12:02).
Dodaj do siebie ulamki, powinienes to umiec.

Nastepnie pokombinuj troche, wykorzystaj
wiadomosci o rownosci wielomianow.
6 wrz 12:12
strumen: a moglbys kolego to krok po kroku przetlumaczyc
6 wrz 12:18
Garth:
w(x) = 2x
2 + 3x + 1 = (x + 1)(2x+1)
| 2x + 6 | | 2x + 6 | |
| = |
| = ... |
| 2x2 + 3x + 1 | | (x + 1)(2x+1) | |
| A | | B | | A(2x + 1) + B (x + 1) | | (2A + B)x + A + B | |
| + |
| = |
| = |
| , |
| x + 1 | | 2x + 1 | | w(x) | | w(x) | |
dalej wykorzystaj w jakis sposob rownosc wielomianow; kiedy wielomiany sa rowne? Wystarczy
znalezc A oraz B i podstawic i masz juz rozlozone to wyrazenie na sume ulamkow.
6 wrz 13:23