matematykaszkolna.pl
rozklad na ulamki proste 2 rodzaju strumen: Witam. Czy mogłby ktoś wytłumaczyć mi o co chodzi w rozkładzie na ulamki proste drugiego rodzaju...1 rodzaju ogarniam bo tam tylko delta, rownania i okej
 2x+6 
np ∫

dx w tym przykladzie dlaczego nie mozna liczyc delty tylko trzeba to
 2x2+3x+1 
jakos inaczej zrobic czy mogłby ktos to wytlumaczyc
6 wrz 10:25
wredulus_pospolitus: rozkład na ułamki proste drugiego rodzaju co to niby jest dlaczego nie liczymy Δ bo Δ jest ujemna => brak miejsc zerowych => nie można rozłożyć na ułamki proste => trzeba radzić sobie inaczej
6 wrz 10:37
strumen: Δ=b2−4ac Δ= 32−4x2x1 Δ= 9−8 =1 delta jest ujemna
6 wrz 11:49
Garth: W tym przypadku nie, znak => (przypuszczalnie ⇒) oznacza implikacje. Stad to, co napisal wredulus pospolitus mozna przeczytac [parafrazujac] jako: Jesli Δ jest ujemna, to brak jest miejsc zerowych.
6 wrz 11:54
strumen: tyle to wiem. tylko ze tu trzeba rozlozyc na ulamki proste drugiego rodzaju a ja nie wiem jak...
6 wrz 11:56
Garth: Czy chodzi moze u sume dwoch ulamkow? Innymi slowy:
2x + 6 A B 

=

+

2x2 + 3x + 1 w(x) h(x) 
6 wrz 12:02
strumen: dokladnie o to chodzi tylko nie wiem jak postapic w tym przypadku
6 wrz 12:05
strumen: w odpoweidzi jest cos takiego
A B 

+

2x+1 x+1 
jak to wytlumaczyc
6 wrz 12:08
strumen: bo jest to ulamek 2 stopnia czyli
Ax+B 

(ax2+bx+c)n 
i nie potrafie tego rozkladac sa na to jakies sposoby
6 wrz 12:11
Garth: Rozloz mianownik na czynniki (zostanie Ci 2 jako kolejny czynnik, ktory wlacz w jeden z nawiasow). Czynniki te beda odpowiednio mianownikami w(x) oraz h(x) (patrz: moj post z godz. 12:02). Dodaj do siebie ulamki, powinienes to umiec. emotka Nastepnie pokombinuj troche, wykorzystaj wiadomosci o rownosci wielomianow. emotka
6 wrz 12:12
strumen: a moglbys kolego to krok po kroku przetlumaczyc
6 wrz 12:18
Garth: w(x) = 2x2 + 3x + 1 = (x + 1)(2x+1)
2x + 6 2x + 6 

=

= ...
2x2 + 3x + 1 (x + 1)(2x+1) 
A B A(2x + 1) + B (x + 1) (2A + B)x + A + B 

+

=

=

,
x + 1 2x + 1 w(x) w(x) 
dalej wykorzystaj w jakis sposob rownosc wielomianow; kiedy wielomiany sa rowne? Wystarczy znalezc A oraz B i podstawic i masz juz rozlozone to wyrazenie na sume ulamkow.
6 wrz 13:23