Wyznaczyć asymptoty funkcji.
smyczu: Wyznaczyć asymptoty funkcji:
6 wrz 08:56
wredulus_pospolitus:
krok 1:
dziedzina
krok 2:
sprawdzamy parzystośc/nieparzystość funkcji
krok 3:
sprawdzamy czy istnieją asymptoty pionowe (patrząc na dziedzinę)
krok 4:
sprawdzamy czy istnieją (i jeżeli to je wyznaczamy) asymptoty poziome
krok 5:
jeżeli brak poziomych to sprawdzamy czy istnieją (i jeżeli tak to wyznaczamy je) asymptoty
ukośne
a jak się wyznacza asymptoty to miało się i na wykładzie i na ćwiczeniach
6 wrz 08:58
smyczu: a byłbyś tak miły i pomógłbyś w punkcie 4 i 5? proszę
6 wrz 09:02
wredulus_pospolitus:
nie
skoro nie wiesz jak wyznaczyć asymptoty to znaczy że się opierniczałeś/−aś na ćwiczeniach
(wykłady pomijam ... tak się 90% opiernicza

jeśli w ogóle przyjdzie) ... a co za tym idzie
−−− to Twoja i tylko Twoja wina, że nie jesteś w stanie tego rozwiązać.
Granice są także wyjaśnione tutaj na stronce ... wystarczy poświęcić 5 sekund na przejrzenie
paska po lewej stronie ekranu, ale i tego nie jesteś w stanie zrobić ... bo czekasz na
gotowca, podanego na srebrnej tacy −−−− nie ma tak dobrze ... czasy gimnazjum się zakończyły
... teraz nikt się nie będzie rozczulał nad Twym ciężkim losem ... siadaj na czterech literach
i do roboty.
6 wrz 09:19
wredulus_pospolitus:
albo szukaj sobie innego kierunku, gdzie matematyki nie będzie −−− jakieś humanistyczne (ale
sprawdź czy nie mają przypadkiem statystyki w programie)
6 wrz 09:20
Janek191:

Może ten rysunek pomoże

?
Asymptota pionowa: x = 3
Policz granice
x→ −
∞
i lim ( f(x) − mx) = k
x→ −
∞
wtedy prosta o równaniu y = mx + k jest asymptotą ukośną lewostronną danej krzywej.
6 wrz 09:24
Antek: Artur. Przeciez TY taki nie jestes . Mowia ze Cie mozna do rany przylozyc
6 wrz 12:23
6 wrz 12:50
6 wrz 12:56