rachunek różniczkowy
yayy: rachunek różniczkowy
witam, czy może ktoś pomóc w rozwiązaniu takiego równania różniczkowego ? albo chociaż
naprowadzić na typ ?
(x2 + 1)y' = x2 y2
6 wrz 19:50
yayy: ooo czy to jest równanie Bernoulliego ?
6 wrz 20:05
yayy: up up
6 wrz 21:33
sushi_ gg6397228:
wyglada ro równanie o zmiennych rozdzielonych
przenies x na prawo a y na lewo
6 wrz 21:34
pigor: ...no właśnie, bo
| | dy | | dx | | dy | | x2dx | |
(x2+1) |
| = x2y2 / * |
| ⇒ |
| = |
| . ...  |
| | dx | | (x2+1)y2 | | y2 | | x2+1 | |
6 wrz 21:42
yayy: aaa faktycznie... dzieki bardzo !
6 wrz 22:12