ostosłup ścięty- pomóżcie w sprawdzeniu
karmelka: potrzebuję, żeby ktoś sprawdził mi wynik
zadanie: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym pole każdej z pięciu ścian równa się1.
Ostrosłup ten ścięto w połowie wysokości płaszczyzną równoległą do podstawy. Obliczyć objętość
i pole całkowite otrzymanego ostrosłupa ściętego.
Zrobiłam to zadanie ale mam prośbę czy mógłby ktoś je rozwiązać i sprawdzić mi wyniki

Tak mi wyszło:
dobrze czy źle
6 wrz 15:36
karmelka: to jak, mógłby ktoś zerknąć na te zadanie?
6 wrz 18:25
Mila:
Nie masz odpowiedzi do zadania?
6 wrz 18:49
karmelka: niestety nie. to nie są zadania z książek ani zbiorów żadnych. A przynajmniej ja takich nie
mam. Sor tłumaczy z obcojęzycznych albo sam wymyśla zadania
6 wrz 19:05
Janek191:

P
s = 1
P
p = 1 ⇒ a
2 = 1 ⇒ a = 1
h
1 − wysokość ściany bocznej
P
s = 0,5 a*h
1 = 1 ⇒ 0,5*1*h
1 = 1 ⇒ h
1 = 2
h − wysokość ostrosłupa
Z tw. Pitagorasa mamy
| | 3 | | 15 | |
( 0,5 a)2 + h2 = h12 ⇒ 0,25 + h2 = 4 ⇒ h2 = 3,75 = 3 |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | |
V − objętość ostrosłupa
| | 1 | | 1 | | √15 | | √15 | |
V = |
| Pp*h = |
| *1* |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 2 | | 6 | |
Ostrosłup ścięto w połowie wysokości, więc skala podobieństwa k = 0,5
V
1 − objętość ostrosłupa odciętego
Mamy
V
2 − objętość ostrosłupa ściętego
| | √15 | | √15 | | 3 | | √15 | |
V2 = V − V1 = |
| − |
| = |
| √15 = |
| |
| | 6 | | 24 | | 24 | | 8 | |
=============================================================
Pole powierzchni całkowitej ostrosłupa ściętego
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Pc = 5 − 4* |
| + |
| = 4 |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
================================
6 wrz 19:13
Janek191:
Miało być
Ale wpadka

!
6 wrz 19:20
Mila:
Janku, stosunek objętości brył podobnych jest równy sześcianowi skali podobieństwa.
6 wrz 19:21
Janek191:
| | 1 | | √15 | | √15 | |
V1 = |
| * |
| = |
| |
| | 8 | | 6 | | 48 | |
więc
| | √15 | | √15 | | 7 | |
V2 = V − V1 = |
| − |
| = |
| √15 |
| | 6 | | 48 | | 48 | |
6 wrz 19:25
karmelka: ok, liczyłam tak samo, gdzieś w obliczeniach cyferki przekręciłam, za szybko chciałam zrobić

Dziękuję
6 wrz 20:39