matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Logarytmy
Bajka:
Równania logarytmiczne Proszę o pomoc w rozwiązaniu przykładów: a) x
2log
3
x −
3
2
logx
=
√
10
b) x
2−
1
2
logx
= 100 c) x
3−log
x
3
= 900
1+log(x−1)
1
d)
+
= 1
1−log
2
(x−1)
1−log(x−1)
6 wrz 19:20
PW:
d) Po ustaleniu dziedziny podstawić log(x−1)=u i rozwiązać równanie
1+u
1
+
= 1
1−u
2
1−u
6 wrz 19:24
Eta:
https://matematykaszkolna.pl/forum/191519.html
6 wrz 19:31
Bajka:
Wielkie dzięki
Mogę prosić o rozwiązanie podpunktu c)
6 wrz 19:34
Eta:
c) x>0 oraz log
x
3
= logx −log3 i log900= log100+log9= 2+2log3 logarytmujemy obustronnie logarytmem dziesiętnym (3−logx+log3)*logx= 2+2log3 podstawiamy za logx= t 3t− t
2
+t*log3=2+2log3 t
2
−(3+log3)*t+2+2log3=0 Δ= (3+log3)
2
−4(2+2log3) =......... =(log3−1)
2
√
Δ
= |log3−1| = −log3+1 bo log3 −1<0
3+log3−log3+1
t
1
=logx=
= 2 ⇒
x= 100
2
3+log3+log3−1
t
2
=logx=
= 1+log3 = log30 ⇒
x=30
2
6 wrz 19:57
Bajka:
Eta jesteś Wielka.
6 wrz 20:22
Eta:
6 wrz 20:24