kombinatoryka
Mc : proszę o pomoc
jak do tego dojść po kolei
ile jest liczb trzy cyfrowych podzielnych przez 5
6 wrz 17:50
Mc : jak to obliczyć
6 wrz 17:53
Saizou : najmniejsza liczba 3−cyfrowa podzielna przez 5 to 100, a największa to 995
a1=100
an=995
r=5
an=a1+(n−1)*r
995=100+(n−1)5
895=(n−1)5
179=n−1
n=180
tyle tych liczb
6 wrz 17:57
Godzio:
Liczby podzielne przez 5 to te z końcówką 0 lub 5, na pierwszy miejscu nie może stać zero, więc
mamy:
9 * 10 * 2 = 180
6 wrz 18:04
Mc : z kąd jest te 2
7 wrz 17:01