całka
Tomk: Mogli byście sprawdzić czy dobrze zrobiłem to zadanie:
oblicz objętość bryły, jaka powstaje przy obrocie dookoła osi Ox krzywej
| | x*√2 | |
f(x)= |
| x∊[3,4] |
| | 4√−x2+6x−5 | |
| | x*√2 | | 2x2 | |
π∫( |
| )2=π∫ |
| = |
| | 4√−x2+6x−5 | | √−x2+6x−5 | |
| | −2x2+6−6 | | −2x2+6 | | 6 | |
−π∫ |
| =π(−∫ |
| +∫ |
| )= |
| | √−x2+6x−5 | | √−x2+6x−5 | | √−x2+6x−5 | |
| | 1 | | x−3 | |
π(−2√−x2+6x−5 + 6*∫ |
| =π(−2√−x2+6x−5 + 6*arcsin |
| )+C |
| | √4−(x−3)2 | | 2 | |
po podstawieniu wyszedł mi wynik π*(−2
√3+π−4)
z góry wielkie dzięki.
6 wrz 17:56
Godzio:
Niestety źle, co zrobiłeś, że nagle Ci się pierwiastek zrobił ? (w liczniku nie ma tego samego
co w mianowniku)
6 wrz 18:03
Tomk: już wiem jaki błąd popełniłem
6 wrz 18:04
Tomk: bo jak by w liczniku było −2x to by było dobrze
6 wrz 18:05
Godzio: No też nie, bo mamy −
2x
2, i to też psuje całość, najpierw trzeba by było wyciągnąć 2, a
potem dodawać i odejmować
6 wrz 18:06