dwumian newtona
szymek: Wiadomo,że suma współczynników dwu ostatnich wyrazów rozwinięcia dwumianu (x+1/x2)n wynosi
19. Wyznacz szósty wyraz tego rozwinięcia. Rozważ dwa przypadki.
6 wrz 18:46
6 wrz 19:19
Mila:
1) oblicz n
2) Szósty wyraz wyznacz, jak Ci pokazałam w innym przykładzie.
6 wrz 19:32
pigor: | | | | | | | |
..., z warunków zadania | + | =19 ⇔ 1+ | =19 ⇔ 1+n=19 ⇔ n=18 , |
| | | | |
więc
| | | | 1 | | | |
T6= T5+1= | x18−5 *( |
| )5= | x13−10= 8568x3, |
| | | x2 | | |
nie wiem o co chodzi z tymi dwoma przypadkami, ale może o to :
| | | | 1 | | | |
T6= T5+1= | x5*( |
| )13= | x 5−26= 8568x −21 . |
| | | x2 | | |
6 wrz 19:41
pigor: ... O

przepraszam , ale zacząłem to pisać z przerwami z pół godziny temu .
6 wrz 19:43
Mila:
Witaj, często też tak robię i okazuje się, że jest już 5 rozwiązań.
6 wrz 19:53