Obliczanie średniej ważonej
lawenderr: Oblicz średnią liczbę opuszczonych dni w grupie dziewcząt, jeżeli grupa liczy 16 dziewcząt, a:
7 dziewczyn nie opuściło żądnego dnia
3 opuściły 2 dni
1 opuściła 3 dni
3 opuściły 5 dni
2 opuściły 8 dni.
Wiem, że muszę obliczyć średnią wagową, tylko mam pytanie: w tym wypadku mam dzielić przez
liczbę dziewcząt czy liczbę opuszczonych dni?
6 wrz 20:23
lawenderr: *ważoną średnią
6 wrz 20:24
pigor: .., ja bym dzielił jednak sumę dni przez liczbę dziewcząt,
czyli
| | 7*0+3*2+1*3+3*5+2*8 | |
xd= |
| = |
| | 16 | |
| | 0+6+3+15+16 | | 35 | |
= |
| = |
| = 2 dni z dokładnością do 1 dnia, |
| | 16 | | 16 | |
zauważ, że mediana opuszczonych dni wynosi tu dokładnie 2 dni , bo
00000022 2355588 , stąd m=
12(2+2)= 2
odp. każda z 16− tu dziewcząt opuściła średnio 2 dni i tyle mimo, że
aż 7 z nich nie opuściło ani jednego dnia i one miały wpływ na to, że
mimo wszystko ta średnia nie jest duża, ale czy to odzwierciedla faktyczny
stan

− moim zdaniem nie − dlatego taka średnia i mediana też
nie mają w tym przypadku sensu ...
6 wrz 21:37
lawenderr: dzięki wielkie za odpowiedź

. tylko wkradł się chyba mały błąd − wynik w liczniku po dodaniu
wynosi 40, a nie 35 dni. 40/16=2,5 dnia każda z nich średnio opuściła
6 wrz 22:55
PW: pigor, ja w ogóle myślę, że pojęcie mediany nie ma żadnego sensu, a jest jakoś dziwnie
promowane, żeby uczniowie mogli zrobić jakieś zadanie.
6 wrz 23:13
PW: A o średnich zawsze opowiadałem uczniom tak:
− Ja mam dzisiaj w portfelu 200 złotych. Ile masz przy sobie, Jasiu?
− 2 złote.
− No to średnio mamy po 101 złotych. Czy to poprawiło ci samopoczucie?
6 wrz 23:33
Eta:
Coś cienko miałeś w tym portfelu
6 wrz 23:36
pigor: ...., no tak, przepraszam za to dodawanie , a z tym Jasiem to bardzo dobry przykład
6 wrz 23:40
PW: Eta, A kiedy nauczyciele w Polsce dużo zarabiali?
6 wrz 23:42
Eta:
Tyż,prawda, święta prawda i........ cała prawda
6 wrz 23:43