Walec zmiana objetosci
taki_gosc: Jeśli zwiększymy objętość walca to czy proporcje tego walca się nie zmienią czy
będzie on bardziej szeroki albo bardziej długi. Wydaje mi się, że się nie zmienią bo to się
równomiernie rozłoży, jeśli mam racje co z tego wynika ?
6 wrz 18:51
PW: To są opowieści. Co się "równomiernie rozłoży"?
6 wrz 18:55
taki_gosc: mam zadanie że pompujemy walec w kształcie walca i to dodatkowe cisnienie w kazdym punkcie
bedzie takie samo w kazdym punkcie
6 wrz 18:59
taki_gosc: balon w kształcie walca
6 wrz 19:00
taki_gosc: i nie jestem pewien czy to wzrosnie proporcjonalnie szerokosc/dlugosc
6 wrz 19:00
Mila:
Vw=πr2*H
jeżeli zwiększysz promień 2 razy i wysokość 2 razy to objętość :
V'=π*(2r)2*(2H)=π*4r2*2h=8πr2H
Objetość zwiększyła się 8 razy.
rozważ swój problem.
6 wrz 20:40
PW: Fizyka nauką doświadczalną. Nadmuchaj taki walcowaty przedmiot i pomierz.
6 wrz 23:08
Eta:
6 wrz 23:10