Uzasadnij, że a + 2b = 7
Ac.: Wiadomo, że a = log26 oraz b = log42113. Uzasadnij, że a + 2b = 7
6 wrz 13:42
ICSP: Wzór :
i teraz mam :
| | 1 | | 1 | |
a + 2b = log2 6 + 2 * (log4 21 |
| ) = log2 6 + log2 21 |
| = |
| | 3 | | 3 | |
| | 64 | |
= log2 [6 * |
| ] = log2 [2 * 64] = log2 27 = 7 |
| | 3 | |
c.n.u.
6 wrz 13:45
Ac.: Nie znałem takiego wzoru, a się bardzo przydał, dzięki!
6 wrz 13:54
pigor: ..., jest to szczególny przypadek . ....

tego znanego
6 wrz 14:04
Eta:
6 wrz 14:04
Antek: Usmiech Twoj
Eta −bezcenny
6 wrz 14:12
Mila:
Jeżeli nie znasz wzoru godz.13:45 to tak:
a=log
2(6)=log
2(2*3)=log
22+log
23=1+log
23
| | 64 | | log23 | | log23 | |
b=log4 |
| =log4(64)−log4(3)=3− |
| =3− |
| |
| | 3 | | log24 | | 2 | |
| | log23 | |
a+2b=1+log23+2*(3− |
| )=7 |
| | 2 | |
6 wrz 23:28