ciąg arytmetyczny
zosia: napisz 3 pierwsze wyrazy ciągu arytmetycznego któego suma n początkowych wyrazów wyraża się
wzorem Sn=7n2−5n, Czy tutaj jak podstawie tu 1, 2 , 3, to wyjdą mi te wyrazy, czy źle to
rozumiem
6 wrz 13:33
ICSP: Sn jest sumą n wyrazów czyli :
S1 = a1
S2 = a1 + a2
S3 = a1 + a2 + a3
.
.
.
Sn = a1 + a2 + ... + an−1 + an
6 wrz 13:34
zosia: czyli:
S1=7*12 −5= 7−5=2
S2=7*32−5*3=63−15=48
S3= 7*62−5*6= 252−30=222
tak?
6 wrz 13:39
ICSP: 
S
n = 7
n2 − 5
n
zawsze wstawiasz tą samą cyfrę(bądź liczbę)
S
1 = a
1 = 7 * (1)
2 − 5 * 1 = 7 − 5 = 2
czyli a
1 = 2
S
2 = a
1 + a
2 = 7 * (2)
2 − 5*2 = 7 * 4 − 10 = 28 − 10 = 18
czyli a
1 + a
2 = 18 ⇒ 2 + a
2 = 18 ⇒ a
2 = 16
W identyczny sposób policzysz a
3
6 wrz 13:42
zosia: s3=30. dziękuję, już rozumiem to zadanie
6 wrz 13:53
ICSP: a3 = 30 *
6 wrz 13:54
zosia: tak, a3
6 wrz 13:57
ICSP: to dobrze

Inny sposób :
S
n = 7n
2 − 5n
S
n−1 = 7(n−1)
2 − 5(n−1) = 7n
2 − 14n + 7 − 5n + 5 = 7n
2 − 19n + 12
a
n = S
n − S
n−1 = 7n
2 − 5n − 7n
2 + 19n − 12 = 14n − 12
a
1 = 14 − 12 = 2
a
2 = 28 − 12 = 16
a
3 = 42 − 12 = 30
6 wrz 13:59
zosia: wolę juz sobie nie mieszać,

ale dziękuje
6 wrz 14:03
zosia: mam jeszcez takie zadanie,
znajdz ciag aryt dla którego suma trzech pierwszych wyrazów wynosi 27 , a suma kwadratów tych
trzech wyrazów wynoi 275.
6 wrz 14:12
Antek: jesli oznaczymu kolejne wyrazy ciagu a b i c to
{a+b+c=27
{a2+b2+c2=275
Z wlasnosci ciagu arytmetycznego ( o kolejnych 3 wyrazach ciagu) wiemy ze a+c=2b
Wiec 2b+b=27 to b=9
masz wyznaczony wyraz srodkowy ciagu i kombinuj dalej
6 wrz 14:33
Antek: A suma kwadratow tych liczb naprawde wynosi 275 czy jest inna ?
6 wrz 14:46
zosia: 275
6 wrz 15:08
Antek: No to teraz z wiedzy jak powstaje ciag arytmetyczny mozemy zapisac ze wyraz a=9−r wyraz b=9
a wyraz c=9+r (wiemy co to jest r ? )
wiec (9−r)2+92+(9+r)2=275 wylicz z tego r i sprawdz czy utworzysz ciag arytmetyczny o
zadanych warunkach zadania .
6 wrz 15:21
ICSP: te ciągi to:
1o 5,9,13 − wzór : an = 4n + 1
2o 13,9,5 − wzór : an = −4n + 17
6 wrz 16:43
Antek: A Zosia sie nie odezwala
6 wrz 23:52
zosia: zosia poszła do pracy
7 wrz 13:45
Antek: Zosiu. Tak sie sklada ze Antek tez pracuje

Tez mam kolezanke Zosie w pracy i jest tylko jedna Zosia wiec dbamy o nia
Moja mama tez Zofia dlatego CI pomagalem
7 wrz 13:50
zosia: dziękuję bardzo.
7 wrz 14:00
Antek:
7 wrz 14:04