dlaczego p{xy}/x = p{y/x}
limak: dlaczego √[xy]/x = √y/x
6 wrz 12:33
limak: prosze o pomoc

jestescie wstanie wyjasnic dlaczego tak sie dzieje ?
6 wrz 13:06
pigor: ..., bo łopatologicznie rzecz ujmując
z własności działań na pierwiastkach i y≥0 i x>0
| √xy | | √xy | | √x√y | | √y | |
| = |
| = |
| = |
| = √yx. ...  |
| x | | √x2 | | √x√x | | √x | |
6 wrz 13:23
PW: A tak w ogóle to nieprawda. Weźmy ujemne x i y i ... klops.
Lewa i prawa strona istnieją, a równe nie są.
Oto jak ważne są założenia do zadania.
6 wrz 15:00
Antek: PW . Moglbys to dokladnie wyjasnic . Bardzo prosze
6 wrz 15:04
PW: A co tu wyjaśniać? Weź dowolne liczby x<0 i y<0 i przekonaj się.
6 wrz 15:08