matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 4.6.2010
Zadania
Odp.
1
kowal:
Pola figur podobnych wynoszą 18cm
2
i 2cm
2
. Jaka jest skala podobiensta? I drugie takiego samego typu
1
heniek:
2
√
2
Co otrzymamy likwidując niewymierność w mianowniku wyrażenia :
√
3
− 1
1
Franek:
Dla jakich wartości parametru p zbiorem rozwiązań nierówności
5
heniek:
:::rysunek::: oblicz miarę kąta a gdy a||b
1
kowal:
Figurą środkowo symetryczną jest: a) trójkąt równoboczny
2
kowal:
(n + 1)
2
− (2n − 1)
wartość wyrażenia
dla n = sin60
0
n
2
+ 1
1
JDA:
∫sin(xe
C
O
S
X
)dx
7
sa:
Jak to rozwiązać
? e
cos
2
*2x
=
1
kowal:
bx + a
wyznacz x ze wzoru: x − a=
2
2
ja:
3+10+17+...+1116=
0
nanet:
:::rysunek::: TRAPEZ
2
akajt:
trochę fizyki
11
ja:
W ciągu geometrycznym podane są: a5= 390625, q=
1
5
. Należy obliczyć a5+a6+a7+ ...a10
6
Kejt:
Sprawdź, czy liczba r jest pierwiastkiem wielomianu W(x). Jeśli tak, określ krotność tego pierwiastka:
4
Benrek:
1. Jezeli dla pewnych liczb a,b,c,d zachodzi równość a=log
b
(c+d) to d=? 2. Jeśli dodatnie liczby x i y są odwrotne, to liczba log
2
x+log
2
y jest równa?
2
Misisipi:
Czy pochodna funkcji t
2
+t+1 wyniesie 2t+1 chciałbym sprawdzic czy dobrze mi wyszło bo dopiero ucze sie rachunku rozniczkowego
1
karola:
Trójkąt ABC i trójkąt A'B'C' są podobne. Mając dane: |AB|=9cm, |A'B'|=15cm oraz wysokość trójkąta ABC poprowadzoną z wierzchłołka C równą 6 cm oblicz pola tych trójkatów.
3
AŚKA:
wyznacz medianę i modę dla zestawu wyników:
4
_All:
:::rysunek::: Uwzględniając dane przedstawione na rysunku, oblicz:
4
rex:
UWAGA ZADANIE Z FIZYKI Oblicz średnią szybkośc w ruchu harmonicznym dla którego amplituda A=0,02m, a okres T=1s
3
Aga:
średnia arytmetyczna dziesięciu liczb x,3,1,4,1,5,1,4,1,5 jest równa 3. Oblicz x.
1
:(:
Przez punkt K przecięcia się przekątnych AC i BD trapezu poprowadzono prostą m, prostopadłą do obu podstaw trapezu, która przecina krótszą podstawę DC trapezu w punkcie L, a dłuższą
27
anna:
Ciekawe zadania. 1) Punkty A,B i C są wierzchołkami trójkąta, w którym |AB|=+BC|. Znajdź konstrukcyjnie punkt D
1
Paula:
boki trojkata maja dlugosc 12cm, 10cm, 10cm.oblicz odleglosc miedzy srodkiem okregu wpisanego w ten trojkat a srodkiem okregu opisanego na tym trojkacie.
2
_All:
Bardzo proste zadania a jednak sprawia mi trudność
Robię pewnie jakiś głupi błąd.
Proszę o pomoc
!
0
Ania :
Proszę o pomoc !
Podstawą ostrosłupa prawidłowego jest kwadrat. Krawędź boczna ostrosłupa ma
1
POMOCY !!:
W trójkąt prostokątny równoramienny wpisano dwa okręgi styczne zewnętrznie do siebie, każdy o promieniu 1cm. Oblicz obwód tego trójkata.
0
Ania :
W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem , a wysokość bryły jest równa 4 cm. Jaka jest wysokość podstawy tego ostrosłupa?
2
Ania :
Kto pomoże? Wysokość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest dwa razy krótsza od wysokości ściany bocznej.
3
Kasia:
W prostokącie ABCD poprowadzono odcinek AE prostopadły do przekątnej DB i punkt E należy do boku DC prostokąta. Przekątna DB przecina się z odcinkiem AE w punkcie P. Wiedząc, że |AP|=8cm
1
ciagi arytmetyczne:
oblicz sume szescdziesieciu poczatkowych liczb naturalnych
0
Ania :
prosze o pomoc : Podstawą ostrosłupa prawidłowego jest kwadrat. Krawędź boczna ostrosłupa ma długość 12 dm i tworzy z płaszczyzną podstawy kąt o mierze 45 stopni.
4
orgami:
bardzo proszę o pomoc. Wiem że jest to forum matematyczne , ale może znajdzie się ktoś kto potrafiłby rozwiązać te zadania z fizyki.
7
EDYTA:
limx→1/2 5/(2X−1)
4
6
PsychoX1989:
Jakoś dojść do tego nie potrafię. Jakaś wielka liczba musi być. Kalkulatorem też próbowałem. Uzupełnij: log
4
x =16 coś trzeba wstawić w x by nam wyszło 16.
1
Benrek:
20% liczby x jest równelog
5
2. Zatem x?
1
mikel:
(x−1)(2x−3)(x+3)≤0 nierówność proszę o zrobienie tych zadań ,ale to bardzo szybko. x
3
+2x
2
−4x−8=0 równanie
3
....:
:::rysunek::: Oblicz pole prostokąta ABCD.
1
patrycja:
(2x−1)(3−2x)(x+4)=0 (2x+1)(3+2x)(4x+4)=0 proszę o dokładne rozwiązanie tych zadań
0
lukas:
(x−2)
2
=3x
2
−5x+4 (x+3)
2
=3x
2
−5x+9
1
Łukasz:
:::rysunek::: Długości boków trójkąta prostokątnego są trzema kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego wyznacz
0
SODORB:
Funkcja liniowa f jest opisana wzorem f(x)=3/4x − 6. a.oblicz współrzędne punktów przecięcia wykresu funkcji f z osiami układu współrzędnych
2
Dooominika:
a)oblicz dlugosci bokow trojkata o katach 30,50 i 100 stopni. wpisanego w okrag o srednicy 20. b)oblicz dlugosc promienia okregu opisanego na trojakcie o katach 20,75 i 85 stopni i
1
Dooominika:
w trojkacie ABC dane sa długosci dwoch boków oraz miara jednego z katów.znajdz miary pozostalych katow tego trojkata.
1
Łukasz:
Suma pierwszych wyrazów ciągu wyraża się wzorem S
n
= n
2
+3n. Wyznacz n−ty wyraz tego ciągu i zbadaj jego monotoniczność.
3
SODORB:
funkcja liniowa f jest opisana wzorem f(x) =5x+b−2 . wyznacz wszystkie wartości b dla których wartość
1
SODORB:
Funkcja liniowa f jest opisana wzorem f(x)= − 2/3 x +4.
2
SODORB:
Podaj wzór funkcji liniowej, której wykres przechodzi przez punkt A(−2,8) i która przyjmuje wartości dodatnie tylko wtedy gdy x< 3. Czy istnieje tylko jedna taka funkcja?
3
tomek:
e
−
x
2
1
Łukasz:
Trzy liczby,które tworzą ciąg arytmetyczny dają w sumie 39 jeżeli od pierwszej i trzeciej odjąć 3 a od drugiej 5 to otrzymane różnice utworzą ciąg geometryczny. Wyznacz liczby tworzące ciąg
1
Łukasz:
Liczby x+1, 6 , y−2, tworzą w podanej kolejności ciąg arytmetyczny, suma ich jest równa 21. Wyznacz x i y
2
Łukaszz:
Rozwiązć równanie 1+4+7+10....+x= 145. a1= 1 r=3. Co dalej
4
Łukaszz:
Pierwsza liczba log5 50 , m , log2
1
2
są trzema początkowymi wyrazami ciągu arytmetycznego. Obilcz m
2
Dziaku:
Sprawdzian testowy z matematyki liczyl 50pytan. Za kazda prawidlowa odp uczen otrzymywal 3 pkt zas za kazda bledna tracil 1pkt. Na ile pytan uczen odpowiedzial poprawnie skoro ze
3
R.W.16l:
Ja przepraszam, że Wam przeszkadzam moim skromnym pytankiem, gdy inne, trudniejsze zadania czekają, ale jak mamy te wyznaczniki III. stopnia, to jak się je oblicza?
2
Benrek:
Wykaż, że funkcja ma jedno miejsce zerowe g(x)=x
2
+ x*log
5
9 + (log
5
)
2
3
3
Mateusz:
Mam pytanie do matematyków na forum Otóż jezeli mam do udowodnienia znane mi oraz wam twierdzenie:
1
max:
Podstawy trapezu równoramiennego maja długość 6 i 12 cm. oblicz pole i długości ramion tego trapezu, jeżeli przekątne przecinają się pod kątek prostym