Wyznaczniki III. stopnia
R.W.16l: Ja przepraszam, że Wam przeszkadzam moim skromnym pytankiem, gdy inne,
trudniejsze zadania czekają, ale jak mamy te wyznaczniki III. stopnia, to jak się je oblicza?
Mam przykład z zadania (które zrobiłem podstawiając i wyszło, że x=4, y=6, z=8):
/x+y+z=18 /a1+b1+c1=d1
|x−y+z=6 −> |a2−b2+c2=d2
\x+y−z=2 \a3+b3−c3=d3
1. Czy to za strzałką się zgadza?
2. Jak to obliczyć tymi wyznacznikami?
4 cze 11:42
Mateusz: A schemat Sarrusa znasz
4 cze 11:52
Basia:
nie rozumiem o co chodzi w "tym ze strzałką"
wyznaczniki 3x3 można liczyć metodą Sarrusa albo klasycznie metodą rozwinięcia Laplace'a
1 1 1 1 1 1 1 1
W = 1 −1 1 = (w2+w3) 2 0 0 = (−1)
2+1*2* =
1 1 −1 1 1 −1 1 −1
−2(1*(−1)−1*1)=−2*(−2)=4
18 1 1 18 1 1 1 1
W
x = 6 −1 1 = (w2+w3) 8 0 0 = (−1)
2+1*8* =
2 1 −1 2 1 −1 1 −1
−8*(1*(−1)−1*1)=16
itd.
4 cze 11:54
R.W.16l: w sensie czy dobrze oznaczyłem symbolicznie... ale jednak to miały być jedynki i 18, 6, 2 a nie
jakieś a,b,c,d
łooo kej, zrozumiałem

Dzięki!
4 cze 12:04