Proszę o pomoc :( bardzo ważne :(
:(: Przez punkt K przecięcia się przekątnych AC i BD trapezu poprowadzono prostą m, prostopadłą do
obu podstaw trapezu, która przecina krótszą podstawę DC trapezu w punkcie L, a dłuższą
podstawę AB w punkcie M.
Wiedząc, że [LM]=12cm oraz, ze [KL]= 2cm i [LC]=3cm, oblicz długość przekątnej AC trapezu.
4 cze 17:08
jeżyk:

ILMI= 12 , ILKI= 2 to: IKMI= 12−2= 10
z tw. Pitagorasa w Δ CKL
ICKI
2= 3
2+2
2= 13
ICKI=
√13
ΔAMK ~ Δ CKL z cechy (k,k,k)
IAKI= 5*ICKI= 5
√13
IACI= IAKI+ ICKI=
6√13 cm
4 cze 22:27