Proszę o pomoc jeszcze w tym jednym zadaniu xD
SODORB:
Funkcja liniowa f jest opisana wzorem f(x)= − 2/3 x +4.
↑ ↖
licznik mianownik
a. Oblicz wartość wyrażenia 2* f(−12)+3 *f(9)
b. Oblicz dla jakich wartości funkcja f przyjmuje wartości niedodatnie
c. naszkicuj wykres
4 cze 12:52
Basia:
f(−12)= −23*(−12)+4=8+4=12
tak samo policz f(9), podstaw i wylicz
− 23x+4 ≥ 0 /*(−3)
2x−12≤0
dokończ
wykresem jest prosta, która przechodzi przez A(0,4) i B(6,0)
4 cze 13:03
Wojtek : Znajdz wzór funkcji liniowej y=ax+9,kórej miejscem zerowym jest x=3
a. sporządz wykres funkcji,
b. czy ta funkcja jest rosnąca, malejąca czy stała,
c. napisz rówanie dowolnej prostej prostopadłej do wykresu funkcji.
29 paź 23:12
the foxi: a. 0=3a+9 ⇒ a=−3 ⇒
y=−3x+9
b. f(x+1)<f(x)
−3(x+1)+9<−3x+9
−3x−3+9<−3x+9
−3>0
funkcja jest malejąca
| | 1 | |
c. proste są prostopadłe, gdy a1=− |
| |
| | a2 | |
29 paź 23:28
Wojtek : Napisz równania prostych, które przechodzą przez punkt P=(−3,−4) i są równoległe do osi układu
współrzędnych.
30 paź 00:11
Wojtek : Napisz równania prostych, które przechodzą przez punkt P=(−3,−4) i są równoległe do osi układu
współrzędnych.
30 paź 14:56
Jerzy:
a) równoległa do osi OX : y = −4
b) równoległa do osi OY: x = −3
30 paź 14:57
Wojtek : Suma cyfr pewnej liczby dwucyfrowej wynosi 12.Jeśli do tej liczby dodamy 18 , to otrzymamy
liczbę utworzoną z tych samych liczb , ale napisanych w odwrotnej kolejności.Wyznacz tę liczbę
i sprawdź poprawność otrzymanego wyniku.
30 paź 18:49
the foxi: liczba −> 10a+b, gdzie a, b∊{0;1;2;3;4;5;6;7;8;9}
a+b=12 ⋀ 10a+b+18=10b+a
a=12−b ⋀ 120−10b+b+18=10b+12−b
a=12−b ⋀ −9b+138=9b+12
a=12−b ⋀ −18b=−126
a=12−b ⋀ b=7
a=12−7
a=5
Ta liczba to 57. 57+18=75. Pasuje.
30 paź 18:59
Wojtek : Z powodu złego stanu torów na trasie z miasta A do miasta B średnia predkość pociągu
zmniejszyła się o 10km/h.
W zwiazku z tym czas podróży na tej trasie zwiększył się z 4h do 4,5h.
Oblicz odległość między miastatmi.
30 paź 20:46
Jerzy:
S = v*4
S = (v − 10)*4,5
30 paź 21:01