ciąg geometryczny
ja: W ciągu geometrycznym podane są: a5= 390625, q=15. Należy obliczyć a5+a6+a7+ ...a10
4 cze 20:59
morfepl: a6=a5q
a7=a6q=a5q2
...
a10=a5q5
S=a5(q+q2+...+q5)=.......
sam(a) to juz policzysz bez problemu
4 cze 21:05
Godzio:
| | 1 − q6 | | | |
S5−>10 = a5 * |
| = 390625 * |
| = ... |
| | 1 − q | | | |
4 cze 21:05
morfepl: no fakt moje rozwiązanie jest błędne, mam problemy z pomyślunkiem dzisiaj
4 cze 21:09
Godzio: wszystko dobrze
morfepl
| | 1 − q6 | |
(q + q2 + ... + q5) = |
| |
| | 1−q | |
4 cze 21:13
Godzio:
Wytłumaczę to co napisałem:
| | 1− qn | |
Sn = a1 * |
| − to jest standardowy wzór na sumę |
| | 1 − q | |
n − to liczba wyrazów w tym przypadku mamy: a
5, a
6, a
7 , a
8 , a
9 a
10 − czyli 6 wyrazów
a
1 − pierwszy wyraz , w naszym przypadku sumujemy od 5 więc a
1 => a
5
4 cze 21:23
ja: to raczej ja mam problemy z myśleniem dzisiaj

skąd q
6 ?
4 cze 21:26
ja: ej sorki nie doczytałam ostatnich postów, szybko odpowiadacie. dzięki wielkie. Miłego wieczorku
4 cze 21:27
Godzio:
a
5 − pierwszy wyraz
a
6 − drugi
a
7 − trzeci
a
8 − czwarty
a
9 − piąty
a
10 − szósty
zgadza się?
4 cze 21:27
ja: tak tak swój poprzedni post wysłałam nie widząc Twojego wyjasnienia
4 cze 21:39
Godzio:
4 cze 21:40
morfepl: u mnie nawias powinien wygladac tak (1 +q + ... +q5)
4 cze 21:42