matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Obliczenie sumy ciągu
ja:
3+10+17+...+1116=
4 cze 22:13
morfepl:
r=7 a
1
=3 a
n
=(n−1)r+a
1
więc 1116=7(n−1) + 3 1116 =7m−4 1120=7n n=160
3+1116
S
160
=
*160=89520
2
4 cze 22:20
ja:
dziekuję serdecznie
4 cze 22:33