1. z prawa powszechnego ciążenia wyznacz odległość miedzy masami.
2.z pierwszej prędkości kosmicznej wyznacz stałą grawitacji.
3.oblicz wartośc masy pierwszej jeśli masa drug waży 0,2kg a siła oddzialywan ma wartosc 2N a
odległośc miedzy masami 1m.
[prosze o rozpisanie co i jak]
z gory dzieki
| GM | ||
vI = √ | ||
| R |
| GM | ||
vI2 = | ||
| R |
| vI * R | ||
G = | ||
| M |
| m1m2 | ||
F = G * | ||
| r2 |
| F * r2 | 2N * 1m2 | ||||||||||||
m2 = | = | ||||||||||||
| G * m1 |
|
| m1m2 | ||
F = G | ||
| r2 |
| vI2R | ||
G = | ||
| M |