Wielomiany
Kejt: Sprawdź, czy liczba r jest pierwiastkiem wielomianu W(x). Jeśli tak, określ krotność tego
pierwiastka:
W(x)=x5+4x4+4x3−6x2−24x−24
r=−2
Jeśli mogłabym prosić o sposób lub schemat do rozwiązania tego zadania.. (strony tutaj
zamieszczone już przejrzałam)
z góry dziękuję.
4 cze 20:36
Godzio: Jeśli liczba jest pierwiastkiem to po podstawieniu powinno być 0
W(−2) = 0
W(−2) = (−2)5 + 4(−2)4 + 4(−2)3 − 6(−2)2 − 24 * (−2) − 24 =
−32 + 64 − 32 − 24 + 48 − 24 = 0 czyli tak liczba jest pierwiastkiem tego wielomianu
4 cze 20:43
Kejt: hmm.. a jak określić krotność?
4 cze 20:45
Jack: podstaw pod x wartość −2 i sprawdź czy się wyzeruje, Jesli tak to masz pierwiastek w ręku. W
drugim kroku możesz :
albo policzyc pochodną i sprawdzic czy ten sam x=−2 jest jego pierwiastkiem (jesli jest to jest
już dwukrotnym pierwiastkiem wyjściowego wielomianu. Procedurę mozesz kontynuować na druga
pochodną itd)
albo podzielić W(x) przez (x+2) i dla otrzymanego wielomianu znów sprawdzić, czy x=−2 jest jego
pierwiastkiem. Jesli bedzie to wyjściowy wielomian W(X) ma co najmniej podwójny pierwiastkem w
x=−2. Potem znów mozesz dzielić przez (x+2) itd.
4 cze 20:46
Godzio: najszybciej to by to było chyba tak:
W(x) = x3(x2 + 4x + 4) − 6(x2 + 4x + 4) = (x2 + 4x + 4)(x3−6) = (x+2)2(x3−6)
jest dwukrotnym ale normalnie to wystarczy dzielić dopóki dopóty reszta będzie różna od zera
4 cze 20:49
Jack: oo jak ładnie wychodzi, nawet nie próbowałem w ten sposób..
4 cze 20:51
Kejt: dziękuję bardzo
4 cze 20:54