matematykaszkolna.pl
Pytanie Mateusz: Mam pytanie do matematyków na forum Otóż jezeli mam do udowodnienia znane mi oraz wam twierdzenie: Jezeli funkcje f i g są różniczkowalne w punkcie x i funkcja g jest ≠0 w pewnym otoczeniu tego
 f 
punktu, to funkcja

jest takze rozniczkowalna w tym punkcie a jej pochodna w x jest
 g 
równa:
f'(x)*g(x)−f(x)*g'(x) 

ja to robie w taki sposob
(g(x))2 
 f f' f'*g−f*g' 
(

)'= (f*g−1)' = f'*(g−1)+f*(g−1)' =

+f*(−g2)*g' =

g g g2 
c.b.d.u poniewaz nie jestem zawodowym matematykiem to pytanie brzmi czy ten dowód z punktu widzenia matematyki jest prawidłowy tzn czy uznają go jako zaliczony na egzaminie czy trzeba cos dodac uzupełnic
4 cze 10:37
Basia: pod warunkiem, że najpierw udowodniłeś wzór na pochodną iloczynu, wzór na pochodną xα i wzór na pochodną funkcji złożonej i poprawisz literówkę: (−q−2) i pod warunkiem, że w treści nie było wyraźnie napisane "wprost z definicji" czy coś w tym rodzaju to tak trochę dużo tych "jeżeli" może więc bezpieczniej udowodnić twierdzenie na podstawie definicji dowód nie jest skomplikowany
4 cze 11:11
Basia: (f(x)g(x))' =
 f(x+h)g(x+h)f(x)g(x) 
limh→0

=
 h 
 f(x+h)*g(x)−f(x)*g(x+h) 
limh→0

=
 g(x+h)*g(x)*h 
 f(x+h)*g(x)−f(x)*g(x)+f(x)*g(x)−f(x)*g(x+h) 
limh→0

=
 g(x+h)*g(x)*h 
 g(x)*[f(x+h)−f(x)]−f(x)*[g(x+h)−g(x)] 
limh→0

=
 g(x+h)*g(x)*h 
 1 g(x)*[f(x+h)−f(x)] f(x)*[g(x+h)−g(x)] 
limh→0

*[

]=
 g(x+h)*g(x)h h h 
1 f(x+h)−f(x) g(x+h)−g(x) 

*[ g(x)*limh→0

− f(x)*limh→0

]=
g(x)*g(x) h h 
1 

*[ g(x)*f'(x)−f(x)*g'(x)] =
g2(x) 
f'(x)*g(x)−f(x)*g'(x) 

g2(x) 
4 cze 11:25
Mateusz: No fakt przepisując wkradła mi sie literowka powinno byc (−g−2) najpierw udowodniłem wczesniej tak jak napisałas te wzory na pochodną ale nie chciało mi sie tego wszystkigo przepisywac tu dziękuje za sprawdzenie no i za dowód emotka
4 cze 11:50