Pytanie
Mateusz: Mam pytanie do matematyków na forum
Otóż jezeli mam do udowodnienia znane mi oraz wam twierdzenie:
Jezeli funkcje f i g są różniczkowalne w punkcie x i funkcja g jest ≠0 w pewnym otoczeniu tego
| | f | |
punktu, to funkcja |
| jest takze rozniczkowalna w tym punkcie a jej pochodna w x jest |
| | g | |
równa:
| f'(x)*g(x)−f(x)*g'(x) | |
| ja to robie w taki sposob
|
| (g(x))2 | |
| | f | | f' | | f'*g−f*g' | |
( |
| )'= (f*g−1)' = f'*(g−1)+f*(g−1)' = |
| +f*(−g2)*g' = |
| |
| | g | | g | | g2 | |
c.b.d.u
poniewaz nie jestem zawodowym matematykiem to pytanie brzmi czy ten dowód z punktu widzenia
matematyki jest prawidłowy tzn czy uznają go jako zaliczony na egzaminie czy trzeba cos dodac
uzupełnic
4 cze 10:37
Basia:
pod warunkiem, że najpierw udowodniłeś wzór na pochodną iloczynu, wzór na pochodną xα i wzór
na pochodną funkcji złożonej i poprawisz literówkę:
(−q−2) i pod warunkiem, że w treści nie było wyraźnie napisane "wprost z definicji" czy coś
w tym rodzaju to tak
trochę dużo tych "jeżeli" może więc bezpieczniej udowodnić twierdzenie na podstawie definicji
dowód nie jest skomplikowany
4 cze 11:11
Basia:
(
f(x)g(x))' =
| | f(x+h)g(x+h) − f(x)g(x) | |
limh→0 |
| = |
| | h | |
| | f(x+h)*g(x)−f(x)*g(x+h) | |
limh→0 |
| = |
| | g(x+h)*g(x)*h | |
| | f(x+h)*g(x)−f(x)*g(x)+f(x)*g(x)−f(x)*g(x+h) | |
limh→0 |
| = |
| | g(x+h)*g(x)*h | |
| | g(x)*[f(x+h)−f(x)]−f(x)*[g(x+h)−g(x)] | |
limh→0 |
| = |
| | g(x+h)*g(x)*h | |
| | 1 | | g(x)*[f(x+h)−f(x)] | | f(x)*[g(x+h)−g(x)] | |
limh→0 |
| *[ |
| − |
| ]= |
| | g(x+h)*g(x)h | | h | | h | |
| 1 | | f(x+h)−f(x) | | g(x+h)−g(x) | |
| *[ g(x)*limh→0 |
| − f(x)*limh→0 |
| ]= |
| g(x)*g(x) | | h | | h | |
| 1 | |
| *[ g(x)*f'(x)−f(x)*g'(x)] = |
| g2(x) | |
| f'(x)*g(x)−f(x)*g'(x) | |
| |
| g2(x) | |
4 cze 11:25
Mateusz: No fakt przepisując wkradła mi sie literowka powinno byc (−g
−2) najpierw udowodniłem
wczesniej tak jak napisałas te wzory na pochodną ale nie chciało mi sie tego wszystkigo
przepisywac tu dziękuje za sprawdzenie no i za dowód
4 cze 11:50