Proszę o pomoc
Kasia: W prostokącie ABCD poprowadzono odcinek AE prostopadły do przekątnej DB i punkt E należy do
boku DC prostokąta. Przekątna DB przecina się z odcinkiem AE w punkcie P. Wiedząc, że |AP|=8cm
, |PE|=2 cm, obllicz:
a) długość przekątnej prostokąta
b) długość boków prostokąta
4 cze 16:06
Kasia: Jezeli ktoś potrafi to zrobić to bardzo prosiłabym o pomoc
4 cze 16:44
jeżyk:
Pomagam
5 cze 00:10
jeżyk:

z podobieństwa trójkątów ΔAPD ~ ΔEPD ( a cechy k,k,k
IDPI
2= 2*8=16 => IDPI= 4
| | 8 | |
ΔABP ~ΔEDP w skali |
| = 4
|
| | 2 | |
to: IBPI= 4*IDPI= 4*4= 16
to IBDI= 4+16= 20
dł. boków
z tw. Pitagorasa w ΔAPD
b
2= 8
2+4
2= 80 => b=
√80= 4
√5
z tw. Pitagorasa w ΔABP
a
2= 8
2+ 16
2= 320 => a=
√320= 8
√5
5 cze 00:30