matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zadania
patrycja:
(2x−1)(3−2x)(x+4)=0 (2x+1)(3+2x)(4x+4)=0 proszę o dokładne rozwiązanie tych zadań (4x−1)(3x−2)(4−3x)=0
4 cze 13:38
morfepl:
a) (2x−1)(3−2x)(x+4)=0 2x−1=0 3−2x=0 x+4=0 2x=1 2x=3 x
1
=
1
2
x
2
=1
1
2
x
3
=−4 dalej już tak samo
4 cze 19:27