Proszę o pomoc, gdyż nie jestem orłem z matmy xD
SODORB: Podaj wzór funkcji liniowej, której wykres przechodzi przez punkt A(−2,8) i która przyjmuje
wartości dodatnie tylko wtedy gdy x< 3. Czy istnieje tylko jedna taka funkcja?
4 cze 12:37
Basia:
z treści wynika, że x0=3 jest miejscem zerowym funkcji
każda funkcja liniowa ma wzór
f(x)=ax+b
f(3)=0
f(−2)=8
f(3)=a*3+b=3a+b
f(−2)=a*(−2)+b= −2a+b
3a+b=0
−2a+b=8
rozwiąż ten układ równań
i podstaw za a,b do wzoru funkcji
4 cze 13:07
Amaz:

Jak widzisz ten wykres wygląda mniej więcej tak. To, że wartości są dodatnie dla x<3 oznacza,
że miejscem zerowym jest x
0=3. Oznacza to także, że funckja liniowa jest malejąca, pozostaje
nam jeszcze wyznaczenie wzoru tej funckji.
Ale to przeciez bedzie łatwe, bo znamy dwa punkty należace do wykresu funkcji: (−2,8) oraz
(3,0), wystarczy ułożyć układ równań.
4 cze 13:09
Barbara: Punkt A =(0,0) i B=(−5 , −6) należą do wykresu funkcji f(x) =ax + b. Podaj wzór tej funkcji
oraz inne własności które znasz. pomożcie mi to rozwiązać
4 gru 16:39
Barbara:
własności tej funkcji wartości funkcji, opisanej wzorem f(x)=−1,2x + , jest zbiór liczb
naturalnych.. Narysuj wykres i odczytaj własności tej funkci
4 gru 16:44
Barbara: pomuszcie mi je rozwiazac prosze
4 gru 16:45