matematykaszkolna.pl
Proszę o pomoc, gdyż nie jestem orłem z matmy xD SODORB: Podaj wzór funkcji liniowej, której wykres przechodzi przez punkt A(−2,8) i która przyjmuje wartości dodatnie tylko wtedy gdy x< 3. Czy istnieje tylko jedna taka funkcja?
4 cze 12:37
Basia: z treści wynika, że x0=3 jest miejscem zerowym funkcji każda funkcja liniowa ma wzór f(x)=ax+b f(3)=0 f(−2)=8 f(3)=a*3+b=3a+b f(−2)=a*(−2)+b= −2a+b 3a+b=0 −2a+b=8 rozwiąż ten układ równań i podstaw za a,b do wzoru funkcji
4 cze 13:07
Amaz: rysunekJak widzisz ten wykres wygląda mniej więcej tak. To, że wartości są dodatnie dla x<3 oznacza, że miejscem zerowym jest x0=3. Oznacza to także, że funckja liniowa jest malejąca, pozostaje nam jeszcze wyznaczenie wzoru tej funckji. Ale to przeciez bedzie łatwe, bo znamy dwa punkty należace do wykresu funkcji: (−2,8) oraz (3,0), wystarczy ułożyć układ równań.
4 cze 13:09
Barbara: Punkt A =(0,0) i B=(−5 , −6) należą do wykresu funkcji f(x) =ax + b. Podaj wzór tej funkcji oraz inne własności które znasz. pomożcie mi to rozwiązać
4 gru 16:39
Barbara: własności tej funkcji wartości funkcji, opisanej wzorem f(x)=−1,2x + , jest zbiór liczb naturalnych.. Narysuj wykres i odczytaj własności tej funkci
4 gru 16:44
Barbara: pomuszcie mi je rozwiazac proszeemotka
4 gru 16:45