Logartmy
Benrek: 1. Jezeli dla pewnych liczb a,b,c,d zachodzi równość a=logb(c+d) to d=?
2. Jeśli dodatnie liczby x i y są odwrotne, to liczba log2x+log2y jest równa?
3. JEżeli liczby log5m i log5n są przeciwne to iloczyn liczb m i n jest równy?
4 cze 20:06
morfepl:
1.
d=b
a−c
2.
log
2x+log
21x=log
21=0
3.
log
5m=−log
5n
log
5m=log
5n
−1
m=n
−1
nm=1
4 cze 20:39
slawinc: 1. bc+d = a
bc * bd = a
bd = abc
d= logb abc
2. x = 1y
log2 1y + log2 y = log2 (1y * y) = log2 1 = 0
3. log5 m = − log5 n
log5 m + log5 n = 0
log5 (m * n) = 0 Stąd:
50 = m * n => m * n = 1
4 cze 20:46
slawinc: ad 1.
d = logb abc = logb a − c
4 cze 20:50
jeżyk:
1/ a= logb(c+d) to: ba= c+d
d= ba −c
4 cze 21:16