SODORB: funkcja liniowa f jest opisana wzorem f(x) =5x+b−2 . wyznacz wszystkie wartości b dla których
wartość
−−−−−−−−
4
funkcji f dla argumentu 1 jest mniejsza od 3
−−−
5
4 cze 12:59
Basia:
napisz to porządnie, bo nic nie rozumiem
4 cze 13:00
SODORB: oki przepraszam ...
funkcja liniowa f jest opisana wzorem f(x) = 5x+b−2/4 .Wyznacz wszystkie wartości b dla których
wartość funkcji f dla argumentu 1/5 jest mniejsza od 3.
4 cze 13:03
Basia:
f(15)<3
f(15)=5*15+b−2=1+b−2=b−1
b−1<3
b<4
4 cze 13:04
Magda: 5*1/5+(b−2)/4<3
1+(b−2)/4<3 /mnozymy stronami przez 4, zeby zlikwidowac ulamek
4+b−2<12
b<10
Zatem b nalezy do zbioru (−∞, 10)
27 wrz 14:39