Ania : Kto pomoże? Wysokość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest dwa razy krótsza od wysokości
ściany bocznej.
Ile wynosi miara kąta dwuściennego między ścianą boczną a podstawą?
W ogole nie wiem jak się zabrac za to zadanie, proszę o pomoc
4 cze 16:07
Amaz:

Wiemy, że h=2H. Naszym szukanym kątem jest α, ponieważ jest to kąt między podstawą a ścianą
boczną. W trójkącie prostokątnym zachodzą takie zależności: cosα=sinβ, sinα=cosβ itd Więc
jeśli obliczymy w naszym trójkącie ile to jest cosβ, to będziemy znali sinα i będziemy mogli
określić jaki to jest kąt.
| | H | | H | | 1 | |
cosβ= |
| = |
| = |
| =sinα |
| | h | | 2H | | 2 | |
| | 1 | |
Jeśli sinα= |
| , to α=30o |
| | 2 | |
Koniec
4 cze 16:24
Ania : dzieki wielkie, zaraz przeanalizuje :!
4 cze 16:26
tonekkkkk: @Amaz a co jesli zamiast w miejsce sinusa wstawic cosinusa ? ( chodzi mi o Twoj rysunek ) to by
bylo sinβ= 2H/h = 2 ? Tak ?
21 mar 22:37
Eta:
Amaz pisał to 5 lat temu !
21 mar 22:40