2.
a + b = c + d
| 2P | ||
r = | ||
| a + b + c +d |
| 2P | ||
r = | ||
| a + b + a + b |
| 2P | ||
r = | ||
| 2(a+b) |
| P | ||
r = | ||
| a + b |
a pomożesz mi w reszcie?
3) Jaką długość ma promień okręgu wpisanego w romb o przekątnych długości 10cm i 12cm?
h = 2r
a2 = 52 + 62
a2 = 25 + 36
a2 = 61
a = √61
| 10 * 12 | ||
P = | = h * √61 | |
| 2 |
| 60 | 60√61 | |||
h = | = | |||
| √61 | 61 |
| 60√61 | ||
h = 2r = | ||
| 61 |
| 30√61 | ||
r = | ||
| 61 |
| a + b − c | ||
r = | ||
| 2 |
| c | ||
r = | ||
| 2 |
z tw. sinusów:
| 10 | x | ||
= | |||
| sin150 | sin10 |
| 10 * sin10 | 10sin10 | 20sin10 | ||||
x = | = | = | = ... − dokończ | |||
| sin150 | cos60 | √3 |
a czy mógłbyś mi jeszcze napisać skąd w 4 wziął się ten 'wzór' ?
rysujesz trójkąt równoramienny ABC , kreślisz symetralną AC i odkładasz po drugiej stronie
odległość BE dzięki czemu otrzymujesz D
jak czegoś nie wiesz to pisz
c = a − r + b − r
c = a + b − 2r
2r = a + b − c
| a + b − c | ||
r = | ||
| 2 |
| c | ||
R = | ||
| 2 |
Mam jeszcze jedno zadanko, z którym nie potrafię sobie poradzić. A mianowicie:
Przyjmijmy, że dane są kąty α,β oraz, że |AB|=a . Znajdź x
a)
i b)
okej, może sama na to jeszcze wpadnę. Ale i tak dzięki
dużo mi pomogłeś
masz może do tego odp bo jakieś dziwne wyniki wychodzą ?
to 2α to też rozumiem że ma być?
| a | y | ||
= | |||
| sin(β − α) | sinα |
| a | ||
y = | * sinα | |
| sin(β − α) |
| y | x | ||
= | |||
| sin2α | sinβ |
| y | ||
x = | * sinβ | |
| sin2α |
| a | sinβ | a | sinβ | |||||
x = | * sinα * | = | * sinα * | |||||
| sin(β − α) | sin2α | sin(β − α) | 2sinαcosα |
| sinβ * a | ||
x = | ||
| 2sin(β − α)*cosα |
| a | y | ||
= | |||
| sin(β − α) | sinα |
| a | ||
y = | * sinα | |
| sin(β − α) |
| y | x | ||
= | |||
| sin(90 + β) | sinβ |
| y | ||
x = | * sinβ | |
| cosβ |
| a | sinβ | a*sinα*sinβ | ||||
x = | * sinα * | = | ||||
| sin(β − α) | cosβ | cosβ * sin(β − α) |