matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciągi
Łukasz:
Długości boków trójkąta prostokątnego są trzema kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego wyznacz iloraz q tego ciągu. a
1
, a
2
= a
1
*q , a
3
= a
1
*g
2
4 cze 13:31
Basia:
a
1
2
+a
2
2
=a
3
3
a
1
2
+a
1
2
*q
2
=a
1
2
*q
4
/:a
1
2
1+q
2
=q
4
q
4
−q
2
−1=0 Δ=(−1)
2
−4*1*(−1)=5
√
Δ
=
√
5
1−
√
5
q
2
=
niemożliwe, bo q
2
nie może być <0
2
1+
√
5
q
2
=
⇒
2
√
1+
√
5
√
2(1+
√
5
)
q = ±
= ±
√
2
2
4 cze 14:33