matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 4.3.2020
Zadania
Odp.
9
salamandra:
To zadanie akurat ze zwykłej książki wyd. Podkowa W 4 klasie technikum
13
Leszek:
Sa to dwuelementowe kombinacje ze zbioru dziesiecioelementowego czyli : 10*9 = 90
2
Janek:
Cześć, mam problem z tym zadaniem: Narysuj zbiór Z = { ( x , y ) ∈ R
2
: sin ( x − y ) = 0 i x , y ∈ <− π , π>}
5
Patryk:
:::rysunek::: Sześcian o krawędzi długości 3 przecięto płaszczyzną przechodzącą przez przekątną podstawy i
19
janek191:
Cyfra setek < 6 lub cyfra setek = 6.
2
Dalak:
d
dT
Czy mógłby ktoś mi rozpisac przejscie z
(r
)=0
dr
dr
11
Gangster:
Witam, jaki sposób na nauke znienawidzonego przeze mnie działu− Planimetrii? Piszę Maturę w maju i obecnie przerabiam zbiór kiełbasy, dział Planimetria z niektorych dzialow
5
pietruszkaaa:
Rozwiąż nierównanie (2x−2)(x−3) > (x−3) (x−4)
4
Witcher77:
Super udało się
A czy teza działa w drugą stronę ?
4
Jerzy:
A co tutaj i po co odejmować.Wszystkich takich liczb jest 9*10*10*10 = 9000
5
Pat:
f(x)=
|2+x|
3
x+2
−1 , x
0
=−2
4
Nieogarnięty:
Dla jakich wartości parametru a proste 3x+ay+1=0 i ax+3y−1=0 mają jeden punkt wspólny należący do drugiej ćwiartki układu współrzędnych?
3
janek191:
3
acetyl:
Znajdz rownanie tej stycznej do wykresu funkcji f(x)= x −2x
−2
, ktora jest prostopadła do prostej y=−2/3x+1
4
fifB:
Tak jak w pytaniu, potrzebuje pomocy z zadaniem i obliczeniem obszaru pomiedzy krzywymi y=x
2
, y=1/x
2
oraz y= 0.
2
Lolek:
Punkt D(−2,−1) jest spodkiem wysokości opuszczonej z wierzchołka A(4,2) trójkątar równobocznego ABC
2
Darek:
Cześć, mam problem z policzeniem granicy szeregu bo nie wiem co zrobić dalej. ln1/4 + ln2*4/1*7 + ln 3*7/2*10 + ......
8
Patryk:
To zadania z Kiełbasy?
1
sall:
Witam, szukam ciekawych sposobów rozwiązania tych przykładów. Nie chodzi mu tutaj o to żeby rozpisać to na postać iloczynową i podstawiać pierwiastki "na
1
maqki:
:::rysunek::: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym pole podstawy jest równe S a kąt miedzy ściana boczna a
4
Maciek:
Witam, Czy mógłby mi ktoś dać radę, jak się efektownie nauczyć prawdopodobieństwa? Bo miałem już kilka
0
hubik:
:::rysunek::: W stożek obrotowy o promieniu podstawy długości R i wysokości długości H wpisany jest
1
wz7475:
W stożek , którego przekrojem osiowym jest trójkąt równoboczny, wpisano walec o największej objętości. Obliczyć stosunek wysokości h tego walca do promienia R podstawy stożka.
1
Natalia:
rzucamy dwukrotnie symetryczna szczescienna kostka do gry.oblicz prawdopodobieństwo otrzymania sumy oczek równej 6
24
jc:
Zależy, jak patrzysz. Gdy ściana prostopadłościanu jest do Ciebie równoległa, to widzisz coś innego.
7
janusz:
:::rysunek::: W czworościanie o podstawie ABC i wierzchołku S dwie krawędzie AB i CS mają długość 2, a
10
Matematyka:
Ile mozna utworzyc liczb pięciocyfrowych w zapisie których tylko cyfry pierwsza trzecia i piata sa identyczne?
5
ISI:
Dla jakich wartości parametru m równanie x
2
+ 2(m−3)|x| + m
2
−1 =0 ma trzy różne rozwiązania ? dla znaezionej wartości parametru m podaj rozwiązania tego równania.
2
ISI:
dla jakich wartości parametru m równanie − x
2
+ (x−3) |x| =0,25(m
2
−1) nie ma rozwiązania
7
trefix:
1
1
1