Funkcje kwadratowe
pietruszkaaa: Rozwiąż nierównanie
(2x−2)(x−3) > (x−3) (x−4)
2x2+5x−3>0
(3x−1)(x+2) > (x−3)(2x−1)
4 mar 19:28
salamandra: a co to nierównanie?

policz miejsca zerowe, narysuj wykres, odczytaj
4 mar 19:30
pietruszkaaa: Nie prosiłam o rady tylko o rozwiązanie
Pozdrawiam
4 mar 19:43
janek191:
2 x
2 + 5 x − 3 > 0
Δ = 25 − 4*2*(−3) = 49
√Δ = 7
| | − 5 − 7 | | −5 + 7 | |
x1 = |
| = −3 x2 = |
| = 12 |
| | 2*2 | | 4 | |
a = 2 > 0 −ramiona paraboli są skierowane do góry, więc
| | 1 | |
x ∊ ( −∞, − 3) ∪ ( |
| , +∞) |
| | 2 | |
4 mar 20:03
janek191:
( 2 x − 2)*(x − 3) > ( x − 3)*( x − 4)
( x −3)*( 2 x − 2) − ( x −3)*( x − 4) > 0
( x − 3)*[ ( 2 x −2) − ( x − 4)] > 0
(x − 3)*( 2 x − 2 − x + 4) > 0
(x −3)*( x + 2) > 0
x1 = − 2 x2 = 3
a = 1 > 0 − ramiona paraboli są skierowane do góry, więc
x ∊ ( − ∞, − 2) ∪ ( 3, +∞)
=====================
4 mar 20:12
a@b:
@
Janek191 Nudzisz się ?

czy przywykłeś z gotowcami( jak w zadane. pl)
4 mar 20:14