stereometria
Patryk:

Sześcian o krawędzi długości 3 przecięto płaszczyzną przechodzącą przez przekątną podstawy i
tworzącą z płaszczyzną podstawy kąt 60. Oblicz pole przekroju.
| | 3√2 | |
Mam pytanie czy jest jakaś różnica czy oznaczę DG jako |
| −x i GS jako x albo na |
| | 2 | |
odwrót? Bo jak podstawiam tą pierwszą opcje to wychodzi mi dobry wynik, ale jak na odwrót
czyli jak podstawiam GS = x i korzystam z proporcji trójkątów to wychodzi mi y = 2x a w
pierwszym przypadku(poprawny) wychodzi y = 3
√2−2x gdzie y = EF −−> krótsza podstawa trapezu
który jest przekrojem
4 mar 20:47
wredulus_pospolitus:
Ale właściwie ... to co to jest
4 mar 21:09
Patryk:

Ten kwadrat to rzut górny tego sześcianu wraz z przekrojem
4 mar 21:17
Patryk: I policzyłem h = 2
√3 i chce wiedzieć czy jest róznica jak oznacze DG i GD (x i 3
√2/2 albo
| | AC | | DS | |
na odwrót) i później korzystam z podobieństwa: |
| = |
| |
| | EF | | DG | |
4 mar 21:19
4 mar 21:32
Patryk: To w tym rozwiązaniu z linku za OE mógłbym oznaczyć d/2 − x a za EC = x ?
4 mar 21:48